We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Serlachius Museum Gösta Competition Entry / Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland) + Eric Tan of PinkCloud.DK

rendering
rendering

Can the experience of art be enhanced through architecture? White walls + Isolated Rooms = Good museum? Eero Lunden Studio’s design of the Serlauchius Museum extension seeks to deviate from that mantra by developing an architecture that directly facilitates human interaction with art. It is Eero Lunden Studio’s belief that the experience of art can be enhanced through innovative architecture and new spatial experiences. The design of the Maison Promino seeks to achieve two main goals: to create an inspiring piece of architecture that will enhance the image of Serlachius Art Museum globally and to provide a truly unique museum experience by connecting visitors with the art like never before.

MANSION GÖSTA + EXTENSION = NEW MUSEUM ENTITY AND IDENTITY The design of the new extension is a 4,700 sqm extension composed of 4 floors and a basement. It is strategically positioned adjacent to the Serlachius Museum. This location allows for the architecture to emphasize the character of the existing institution while preserving much of the surrounding nature. A simple connecting entrance is formed in the space between the existing and the new building allowing for easy access between the two buildings. The new building will be the center of focus when arriving to the new Museum Courtyard while the old Mansion still maintains its position as a dominant in the landscape.

plan
plan

AN UNINTERUPTED EXPERIENCE OF ART AND CULTURE Retaining the concept of the art museum as a seamless space for visitors, the design contains as minimal obstructions as possible. This is achieved by connecting the various different functions of the museum through the use of an innovative structural system. Instead of utilizing a typical grid of columns, the structure is moved into the façade of the building in order to achieve an atmosphere of total continuity. All the main public functions form continuous uninterrupted spaces on each floor while the supportive functions (kitchen, toilets, storage, etc.) have been pushed between the slabs in order to offer an experience of architecture that is totally devoted to experiencing art and culture.

section
section

SELF-COMPOSED DIALOGUE BETWEEN ART AND INDIVIDUAL To experience art in a completely new way the exhibition spaces have been designed to create a new kind of dialogue between the art and the visitor. The sloped floor areas that surround the flat exhibition areas invite visitors to stop and lay down to experience the art with time and commitment. Instead of a rigid spatial sequence that forces visitors to rush from a gallery to another. The overall spatial concept encourages people to establish their own pace and choreography for their own unique museum experience.

rendering
rendering

ENVIRONMENTAL PERFORMANCE THROUGH DOUBLE LAYERED FAÇADE SYSTEM The Museum’s advanced façade-slab system is designed to make the building as energy efficient as possible. The double-layered façade system creates a buffer zone around the building enabling us to react to the changes in external climatic conditions by controlling cool and warm airflows from the different spaces through the buffer zone and vice-versa.

rendering
rendering

The load bearing concrete façade systems is designed in a way that despite of its rich and varied outlook it can be produced out of pre-manufactured modular elements that lower the cost vis-à-vis en site cast concrete systems. The sizes and positioning of the openings of the building skin are optimized according to their relation to direct sunlight in order to take maximum advantage of natural heating and light. The slabs of the building are pre-tensioned concrete slabs that are connected to the façade creating a one coherent structural system. The façade elements are bent according to the tensions of the slabs in order to create one optimized structural system that is environmentally sound without compromising the architectural qualities of the building.

rendering
rendering

Architect: Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland) + Eric Tan of PinkCloud.DK Location: Mänttä, Finland

model
model
model
model
model
model
Cite:Christopher Henry. "Serlachius Museum Gösta Competition Entry / Eero Lunden Studio (Helsinki, Finland) + Eric Tan of PinkCloud.DK" 08 Jul 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/149067/serlachius-museum-gosta-competition-entry-eero-lunden-studio-helsinki-finland-eric-tan-of-pinkcloud-dk/>