Erie Art Museum / EDGE Studio

© David Joseph

Architects: EDGE Studio
Location: Erie, PA,
Design Team: Anne Chen, AIA LEED AP Matt Fineout, AIA Jonathan Golli, Stephen Mrdjenovich, Matthew Manzo
Project area: 57,000 sq. ft.
Project year: 2010
Photographs: David Joseph

© David Joseph

The renovation and expansion of the Erie Art Museum, which opened in October 2010, redefined the museum as a recurring destination for the community. With a goal of obtaining gold LEED certification, the building will be the first LEED designed project in Erie County. The project provides the museum with an innovative and recognizable building image consistent with the organization’s mission and goals. The museum, in addition to exhibiting curated art in a gallery environment, has always supported environmental art in installation settings. The addition provides the museum with a building identity reflecting this value. The project, located in downtown Erie, includes a new entry and public space, new spaces for permanent and traveling exhibitions, a multipurpose performance and program space, a café, and an outdoor “living room,” which will foster diverse activities and serve multiple audiences and a more interior sculpture garden. New education spaces, offices and back of house spaces are also a part of the project.

© David Joseph

Previously housed in two existing but noncontiguous buildings, the Museum committed to a project that would link the facilities, both physically and experientially, and provide a new, common entrance along with flexible gallery spaces and a large multipurpose room. Because one of the existing buildings is a Historical Landmark and owned by the Pennsylvania Historical and Museum Commission (PHMC), the project was also required to meet standards set by the US Department of the Interior.

© David Joseph

The project incorporates a 10,000 sf addition along with reorganization and renovation of 47,000 sf of existing space to improve the functionality and environment of the museum. A continuous visitor experience was designed by creating opportunities for experiential transition synchronized with the inevitable thresholds between different building structures.

© David Joseph

The addition provides an accessible and prominent main entrance with a dynamic architectural identity. It is porous, transparent and designed to capture and intrigue patrons and passers-by, encouraging the community to engage. The architecture cantilevers outward to capture the view from Erie’s main street. It was the museum’s objective that the project physically set itself apart from the adjacent buildings and incorporate color to contrast with the predominantly grey skies of Erie. The bold forms and the warm copper and metallic blue panels were developed to meet this need.

first floor plan

Innovative sustainable design features, including a large gallery with rotating walls that can be reconfigured quickly with minimal staff effort, helped to earn this project a Kresge Foundation Grant for Green Building Design and Construction. This design strategy eliminates material waste generated from constructing and demolishing temporary partitions, and reduces the staff time necessary to set up exhibitions. Green roofs, low water use plumbing fixtures, permeable paving, a permeable stormwater removal system, a highly insulated building envelope, and an energy efficient mechanical system that delivers a Class A environment, set by the American Association of Museums, all contribute to a building designed to reduce operational expense and to limit environmental effect.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Erie Art Museum / EDGE Studio" 08 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=148914>
  • Packe

    “A little bit of Mayne in my life
    A little bit of Coop Himmelblau by my side
    A little bit of Parametricism is all I need
    A little bit of Plagiarism is what I see….”

  • Miscbrah

    Strong typo in typical plan connection detail.

  • Bill

    LOL

    The square “Zaha Hadid” reception desk is hilarious.

    This looks like one huge mishmash of work from various famous architects. Not very authentic.

  • bill

    The rotation on those two rectangular volumes and the triangle that awkwardly infills between them is just so wrong in so many ways that I don’t even know where to begin.