Venice House / Daly Genik Architects

© Jason Schmidt

This house designed by Daly Genik Architects will be showcased at the upcoming Little Tokyo Design Week that we recently featured. The site, with a two bedroom main house and pied-a-terre above the garage, is a reversal of the more common relationship between main and guesthouse found in this neighborhood. The garage and apartment are at the street and the primary residence is located at the rear of the site, both units facing a lush courtyard. The main house, enthusiastically remodeled in the 1980’s in a Santa Fe-inspired vocabulary, had a single bedroom and an open loft. The clients who purchased the property wanted to update the house to accommodate their growing family and frequent in-law visits.

Architect: Daly Genik Architects
Location: , USA
Project Team: Kevin Daly, Gretchen Stoecker, Kody Kellogg
Landscape Architect: Polly Furr, Venice Studio
Structural Engineer: Gilsanz Murray Steficek
Energy/Title 24: Energy Code Works
Contractor: Carlos Grande, CA Construction
Photographs: Benny Chan/Fotoworks, Jason Schmidt

© Jason Schmidt

The primary design challenges were to reconsider the building structures and allow shared use by an extended family while maintaining varying levels of privacy and increase the amount of filtered daylight available throughout the main house and apartment.

© Benny Chan/Fotoworks

The main house had to remain within its original zoning envelope at the rear of the site. An 8-foot addition on the courtyard increased the building in size to 1,700 sqf and allowed for a complete reorganization of the interior spaces. Living spaces increased to a total of three bedrooms and three baths. The roof of a dank rear room was removed and an outdoor dining courtyard that opens to the kitchen and study was created. The two story façade facing the courtyard is entirely glazed, which in turn is shaded by a folding, perforated metal skin that rests on an aluminum exoskeleton.

© Benny Chan/Fotoworks

This perforated skin and supporting aluminum armature is mirrored across the courtyard by a folding enclosure surrounding the garage apartment. Only these building surfaces extend into the courtyard and float above the courtyard. Primarily designed as sun shades, they provide privacy and filtered natural light into the main living spaces of the house and apartment. In addition they form the support structure for balconies that extend from the master bedroom of the main house and the apartment to allow family members to see each other across the property. In the evening these garden lanterns float above the lush courtyard.

© Benny Chan/Fotoworks

The studio apartment above the garage is completely transformed on the interior and organized around generous adjoining outdoor spaces: a balcony at the main level and a roof deck above. Both buildings are passively cooled in the summertime by the metal screens, significant landscaping, and operable windows providing ventilation throughout. Domestic hot water, including radiant heating in the floors, is supplied by solar collectors on the roof of the house.

© Benny Chan/Fotoworks
© Benny Chan/Fotoworks
© Benny Chan/Fotoworks
© Jason Schmidt
plans
diagrams
© Jason Schmidt
© Jason Schmidt
© Jason Schmidt
Cite: "Venice House / Daly Genik Architects" 04 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=147096>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    ishall be in LA in may for a long weekend and would like to see chris genik. please advise!

Share your thoughts