ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Hilltop House / Openbox Company

  • 01:00 - 30 June, 2011
Hilltop House / Openbox Company
Hilltop House / Openbox Company, © Pruk Dejkhamheang
© Pruk Dejkhamheang
  • Architects

  • Location

    Thanarat Rd, Mu Si, Pak Chong, Nakhon Ratchasima 30130, Thailand
  • Project Team

    Ratiwat Suwannatrai,Jirasart Pinjai,Akechai Jumnoun, Wannaporn Suwannatrai
  • Structural Engineer

    Openbox Company, ltd
  • M&E Engineer

    Openbox Company, ltd
  • Lighting Designer

    FOS lighting studio: Thaneeya Yuktadatta
  • Contractor

    Tweemongkol Construction 2000
  • Area

    300.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Pruk Dejkhamheang © Pruk Dejkhamheang © Pruk Dejkhamheang © Pruk Dejkhamheang +20

From the architect. Located on the edge of Thailand’s largest national park, Kaoyai National Park, the design for the Hilltop House revolved around the rocky and forested landscape. Hilltop House is a small house in a big plot of land; the total site area is approximately 8,000 sqm. The first requirement from the client was simply to design a 350 sqm house, and find the best spot for it. The remote end of the land was adjacent to Kaoyai Nation Park, and is home to a pile of 40 years old abandoned chunks of rocks, and couple of magnificent full-grown Ficus tree.

© Pruk Dejkhamheang
© Pruk Dejkhamheang

The client’s following brief was to design a single bedroom house with necessary supporting facilities. It was a simple brief with a tremendous opportunity to explore various aspects of relationships and connections, between a room and another room, out-door to in-door space, from man-made elements and natural elements.

© Pruk Dejkhamheang
© Pruk Dejkhamheang

With a humble approach to nature, it was very important to have as much information about site as possible. The very detailed measurements of the site, and its every element, every stone and every tree were carefully recorded. The existing elements were included in from initial design concept, and became part of the architecture at the end.

sketch
sketch

The overall structural concept was based on very few columns and footings, elevating the house above the pile of stones, leaving most of the stones and existing contours untouched. Base materials were raw concrete surface and cement screed to express the raw "nature" of construction materials, and helped to avoid problems with paint against the high humidity of tropical rain forest surrounding.

sections
sections

Existing stone was carefully measured and used as entrance pathway, some concrete steps were added to compete a functional walking path. A lot of measurement work, sketches, and adjustments had to be done on site throughout the construction period. All the hard work and great effort from the design team resulted in the completed architecture, that looked as if it had been planted, and growing there as part of the surrounding rocks and trees.

© Pruk Dejkhamheang
© Pruk Dejkhamheang
Cite: "Hilltop House / Openbox Company" 30 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/146545/hilltop-house-openbox-company/>