UDK Holstebro / CEBRA

Courtesy of

-based CEBRA shared with us their winning proposal for a competition to design an office building in Holstebro. More images and architect’s description after the break.

Courtesy of CEBRA

This building is really a pretty standard office building, but due to special demands in the competition brief regarding daylight amounts and sun screening the shape is unusual. The client requires a minimum of 2% daylight for every working station and an efficient sun protection system which operates automatically and can be removed on cloudy days.

Courtesy of CEBRA

This literally means that our client wants lots of daylight but no inconveniences due to direct sunlight and overheating, and we therefore designed a building with no south façade and an extensive façade to the north – an equilateral triangle flushing the nearby ring road. At Danish latitudes this means that the north façade will only be exposed to direct sunlight in the summer time before and after people actually go to work, and it leaves more unblinded façade so people can see the surroundings.

The inside atrium, also a triangular shape, is flipped 180 degrees so the tips connects to the outer building perimeter. Since it is slightly asymmetrical and rotates with every floor spaces with different heights emerges. This simple operation results in many different types of office areas making the building flexible and fit for many types of working situations.

Courtesy of CEBRA

Architects: CEBRA
Location: Holstebro, Denmark
Client: Udbetaling Danmark
Surface Area: 43,056 sq ft, 4,000 sqm
Status: In Progress

Cite: Jordana, Sebastian. "UDK Holstebro / CEBRA" 27 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=146344>
  • http://www.gaihede.dk Rådgivende ingeniører fra Gaihede

    Great post Sebastian