ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Camp Arowhon Headquarters / PLANT Architect

  • 01:00 - 28 June, 2011
Camp Arowhon Headquarters / PLANT Architect
Camp Arowhon Headquarters / PLANT Architect, © Peter Legris Photography
© Peter Legris Photography

© Peter Legris Photography © Peter Legris Photography © Peter Legris Photography © Peter Legris Photography +11

  • Architects

  • Location

    Toronto, ON, Canada
  • Architect

    PLANT Architect
  • Project Team

    Chris Pommer, Lisa Rapoport, Mary Tremain, Jane Hutton
  • Engineer

    Blackwell Bowick Engineering
  • Signage

    Arrow Graphics
  • Cabinetwork

    Edwards and Wilson Cabinetmakers
  • Planting & Irrigation

    Oriole Landscaping
  • Contractor

    Integer Construction
  • Area

    250.0 sqm
  • Photographs

From the architect. Camp Arowhon is a family-run summer camp in Algonquin Park. The new 250 sqm two-story Toronto storefront is a new headquarters intended to create a visual presence in the community, facilitate administration, and create a place which fosters a post-camp alumni community. 

© Peter Legris Photography
© Peter Legris Photography

The owners wanted the building to feel like “a piece of Algonquin Park in the city” evoking the character of camp, while wanting to avoid the camp imagery overused by spas and clothing retailers. The character was established instead through the use and detailing of materials: using harvested raw and rough hewn wood from the camp, and detailing them with a more polished, but simple elegance found in camp buildings.

© Peter Legris Photography
© Peter Legris Photography

The new storefront stands out from its neighbours with a stencil-cut boomtown front of rough hewn cedar incorporating the sky, a cedar trunk bundle, a public bench and a deep window portal reconstructing the camp’s woods, water and sky on the sill, head, and jambs. 

© Peter Legris Photography
© Peter Legris Photography

The interior is seen through the filter of the camp landscape, foregrounding the origin of the wood materials that now compose the building. The camp is evoked in a “constructed nature”: as concept (storefront with camp picture frame), as artefact (memory forest which connects levels) and in the flesh (a private roof garden replete with trees and grasses, creating, if not Algonquin, a patch of nature in the city.)

© Peter Legris Photography
© Peter Legris Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Camp Arowhon Headquarters / PLANT Architect" 28 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/146275/camp-arowhon-headquarters-plant-architect/>