Owari Orthodontic Office / Akinari Tanaka

© Yuko Tada

Architects: Akinari Tanaka
Location: ,
Project area: 483 sqm
Project year: 2007
Photographs: Yuko Tada

© Yuko Tada

This dental Clinic is in the suburb of Nagoya, Japan. The demand of the client is the room which can be relaxed and the noticeable outside.

© Yuko Tada
© Yuko Tada

First, I thought that relaxation room needs to get good scenery. However, outdoor advertisings, electrical wires and structures were destroying this scenery, though there is spacious sky and rice field in Japan’s suburb. I traced good things and bad things in the landscape, then the drawing line became one belt. By fastening the belt to the scenery, the spacious sky and rice fields are taken up but outdoor advertising, etc. are covered. And I just made the belt a architecture. As a result, this building came to have a facade along a major road without windows. Along this major road, rather, a taciturn facade stands out.

plan

I attached the skin to the building because of decreasing solar radiation load and changing shadow expression hour by hour. And this skin is originally material of metal for windbreaking. To update the outside a few years later, this skin is independent of the body.

© Yuko Tada

I made internal wooden core volume independent from main structure because the dental clinic has much number of times of renovation. The role of this core is a lighting fittings and partition. In other words, it removed the doors and ceiling lights from this space. This core is covered with the recycling material that consists of paper and plastic.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Owari Orthodontic Office / Akinari Tanaka" 29 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=146103>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    That’s an amazing building!!
    The designer has really put some wonderful thought on how to hide the wires and the other unwanted, unpleasant scene.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The more I look at this project, the more I like it. The grittiness of the facade fits the context, whilst the plan is about as organic as it could be. The decpetive courtyard is a stroke of genius.

Share your thoughts