We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cadre House / Apollo Architects & Associates

  • Architects: Apollo Architects & Associates
  • Location: Uonuma, Niigata Prefecture, Japan
  • Architects: APOLLO Architects & Associates
  • Area: 99.5 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs:  Masao Nishikawa

©  Masao Nishikawa ©  Masao Nishikawa ©  Masao Nishikawa ©  Masao Nishikawa

From the architect. The town of Uonuma, in Niigata Prefecture, is located in an area that receives some of the heaviest snowfall in Japan every winter, with buildup of up to 2 to 3 meters. 

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

It is well known for its proximity to the area where the Great Chuetsu Earthquake struck in 2007.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

In order to design this residence for a young husband-and-wife couple in their thirties, we decided on a reinforced concrete structure able to withstand the impact of a large earthquake. 

Section
Section

The building itself features a high-floored second storey floating in midair that can handle a snow buildup of up to 3 meters.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

In addition to incorporating an entrance and storage space for machinery and equipment that would not be obstructed or hampered by any snow buildup, the broadly spaced pilotis accommodates enough parking space for four cars.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

The second story consists of a single room enclosing a central courtyard. Abundant natural light floods the space despite the fact that Uonuma receives low levels of annual sunshine.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

In addition to regulating the amount of sunlight that enters the house, the brise soleil sunshades installed on the south-facing side of the building also function as snow eaves that allow accumulated snow to fall onto the street out in front.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa

Large insulating windows in the living room double up as frames that highlight the surrounding landscape. Because of heavy snow conditions in winter that tend to sever the relationship of a building to its exterior, we also sought to create a space that would allow its inhabitants to remain conscious of connections to the natural environment.

©  Masao Nishikawa
©  Masao Nishikawa
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Cadre House / Apollo Architects & Associates" 26 Jun 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/145739/cadre-house-apollo-architects-associates/>