Tianmen Mountain Restaurant / Liu Chongxiao

© Courtesy of Liu Chongxiao

Architects: Liu Chongxiao
Location: ,
Design group: Beijing Tong he Shan zhi Landscape Design Co.
Project team: Liu Chongxiao, He Rong, Wu Xi, Ren Sijie
Planning team: Jiang Bo, Mo Keli, Wang Chao
Project area: 627 sqm
Project year: 2011
Photographs: Deng Xixun, Liu Chongxiao, He Rong, Song Yan

© Courtesy of Liu Chongxiao

Located on riverside opposite the peach blossom island which is a fantastic sight point in Tianmen Mountain scenic of Guilin, the restaurant was oriented not as a building but a special viewfinder.

© Courtesy of Liu Chongxiao

The concept is to create unique experience through combine the natural Environment with the manmade boundary surface.

section

The 627-square-meters interior space contains repast space, kitchen and toilet. The ground floor is elevated to respond the change of Water levels. On the restaurant’s interior, the steel beams support roof and the beams also accommodate several strip -shaped clerestory windows which bring in natural light and view from outside. A series of different shaped shelves made of local fir looks warm and vernacular. The building looks like a super window for overall view.

When the house completed, I asked a friend: “what is the impression of that house?” Answer: “for materials produced by way of a half transparency texture.”

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tianmen Mountain Restaurant / Liu Chongxiao" 26 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=145283>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Thumbs up! Works great with the surrounding nature. That’s great news since China generally doesn’t bother about the context of a building. We’ve all seen those ugly modernist conrete restaurants/hotels dropped in the middle of beautiful picturesque spots around the People’s Republic.

Share your thoughts