ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Beton Hala Waterfront Center Proposal / AMA

Beton Hala Waterfront Center Proposal / AMA

Beton Hala Waterfront Center Proposal / AMA
Courtesy of AMA
Courtesy of AMA

By courageously connecting the design of the building with the territory, in constant dialogue with the urban texture, nature and its limits, Architetto Matteo Ascani (AMA) enhances the position of the new Beton Hala Waterfront Center within the city of Belgrade. Through their concept, the building becomes a mixed use area that blends culture, shopping and outdoor activities. Thanks to its strategic location served by the tram line, the Passenger river port and the main road Vojvode Bojovica Boulevard and Karadjordjeva a network of connections is created where the Beton Hala Waterfront Center is turned into an intermodal hub. More images and architects’ description after the break.

Communication Schemes

Courtesy of AMA
Courtesy of AMA

The tramway has been lifted up to a height of 90m to allow the vehicular system flux. This modification leaves only one traffic light in the cross between Vojvode Bojovica Boulevard, Karadjordjeva and Pariska street. The underground area is designed as an inner road next to the trailway tunnel where cars and buses enter for parking; escalators and elevators connect the underground parking with the main floor which is an important public space.

General Architectural Design Concept

Courtesy of AMA
Courtesy of AMA

Beton Hala Waterfront Center becomes a vertical connection between the Sava river and the hill of the fortress and Kalemegdan park, but providing a total permeability between the Boulevard and Karadjordjeva street with the terrace of Beton. The shopping area is located close to the Karadjordjeva street so people can come directly, while the exposition area is located next to the fortress in order to create a direct lift from the terrace of Beton Hala. In this case, the tourists are encouraged to visit the gallery, start a museum walk, or to arrive in the old town.

Through this design, new perspectives on the river can be watched, the roof will create multiple possibilities to walk, and thanks to the slopes and the green roof, people enjoy the view.

board 01
board 01

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Beton Hala Waterfront Center Proposal / AMA" 25 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/145089/beton-hala-waterfront-center-proposal-ama/>