Airy house / Ikimono Architects

© Takashi Fujino /

This part-café/part-house by Ikimono Architects revolves around the relationship between the outside and inside. The client specifically requested that everything start from the connection to the outside. The strong but simple exterior is comprised of two rectangular forms that sit perpendicular to each other. Each of these forms takes on a different program to accommodate the dual needs of the client.

Architect: Takashi Fujino/Ikimono Architects
Location: Gunma,
General Contractor: Capital Woods Inc.
Design Year: 2008-2009
Structure: Timber frame construction
Use: Dwelling with shop
Roof: Galvalume steel plate roofing
Exterior: Keystone plate
Project Year: 2009
Project Area: Area: 181.49 sqm floor area, 119.24 sqm building area, 249.61 sqm site area
Photographs: Takashi Fujino / Ikimono Architects

© Takashi Fujino / Ikimono Architects

The downstairs of both forms are fairly open to the outside with the residential form being narrower to satisfy a transition to the more secluded living quarters. The upstairs living area is distinctly different from the other spaces with more refined materials and a greater sense of enclosure.

elevations

In regards to materials, the client is a specialist in metalworking, and he made the stainless steel products such as the stairs, kitchen, and external eaves. The selection of the exterior metal cladding was also the client’s selection. With the scarcity of physical barriers, material was also used as transition tool.

© Takashi Fujino / Ikimono Architects
© Takashi Fujino / Ikimono Architects
sectional detail
Cite: "Airy house / Ikimono Architects" 21 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=144876>

5 comments

Share your thoughts