Pine House / Peñín Architects

© Diego Opazo

Architects: Peñín Architects / Alberto Peñín Lllobell, Barbara Gimeno Fernández, Pablo Peñín Llobell
Location: Serra, Spain
Client: Mari Luz Camarelles, José Luis Giménez
Project Year: 2010
Photographs: Diego Opazo

The site of Valencia is treated globally through the use of successive and parallel strips that follow the building’s orientation. The sequence is from public to private, enriched by the topography of the street, the green slope, the garage, the pool and the garden. It finishes with the porch, which entry was made on the side of the house to avoid frontally. The interior uses the same mechanism, articulating the program in two strips.

© Diego Opazo

From the manipulation of and continuous finishing of the traditional construction of the area, it suggests an idea of lightness and absence. Devices that, together with the fluidity of the program, reach the goals of lightness and absence include: columns are slimmer than the regulations with H steel profiles recovered, suppression of supports, treatment of continuous finishing as dry prefabricated panels and the use of filters, intermediate spaces and shadows.

Cross Section

The goal is that architecture and nature coexist with porosity and imbrications; therefore, cross and adiabatic ventilations have been placed in every room. A traditional and heavy construction has been transformed, in a contemporary way, to evoke modernistic pavilion architecture.

© Diego Opazo
Cite: "Pine House / Peñín Architects" 04 Jul 2011. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=144866>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    that ‘render’ is hockney’s ‘a bigger splash’ from 1967, surely it was meant as a reference…

Share your thoughts