Tartu Kesklinna School Extension / Salto AB

© Martin Siplane

Architects: Salto AB
Location: Kroonuaia 7, , Estonia
Credits: Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Kristiina Arusoo
Graphics: Mammut
Project year: 2005 – 2007
Photographs: Reio Avaste, Martin Siplane, Karli Luik

first floor plan

The extension to Tartu Kesklinna School provides additional functions and opportunities to the historical building, doing this without overshadowing the old volume but rather as an intelligent accesory to it. The new volume avoids pretentiousness, interacting with the user as an equal partner, creating a diverse, friendly and light-hearted environment.

© Martin Siplane

The building tries to activate the surroundings, both in terms of making active use of the courtyard with the outdoor auditorium as well as domesticating the previously underused park-like backyard. In a playful way, it is possible to move either over the building or beneath it, where the main entrance lies. Blueberry pattern is enlivening the ascetic facade shell. The building is an attempt at being child-friendly without being childish.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tartu Kesklinna School Extension / Salto AB" 26 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=144554>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice design, seems to create an enclave for learning in the local neighborhood. The open views from the gymnasium accommodated by the horizontal shutters is a smart move. And it seems to me that if the contrast between the houses on the public street in contrast with the new extension of the school have anything to say about how Estonians think about education they are doing very well.

Share your thoughts