We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tenement House / DaM spol. s r.o.

© Andrea Thiel-Lhotáková © Andrea Thiel-Lhotáková © Andrea Thiel-Lhotáková © Andrea Thiel-Lhotáková

From the architect. The overall design concept was based on the box-of-bricks principle consisting of spatial units. The position of the vertical staircase dictated by the hall’s presence defines the layout type featuring an open horizontal corridor. 

section
section

There are sandwiched ´volumes´ between the layers of floor slabs, by their size corresponding with apartment units. 

© Andrea Thiel-Lhotáková
© Andrea Thiel-Lhotáková

There where the mass volume must be made less dense conforming it to the neighbouring buildings, where more natural light and air must be let in, where an untraditional open space must be created allowing contact between people, the bricks are left out.

site plan
site plan

As the flats on the top level are maisonettes, the body of the unit expands two storeys up crowning the whole composition. 

plan 01
plan 01

The flats are mostly of minimum size allowing lateral ventilation; due to their orientation to the south and generous glazing the flats enjoy plenty of natural light and sun. 

© Andrea Thiel-Lhotáková
© Andrea Thiel-Lhotáková

The ground-floor translucent glass façade is the same for both the recessed gym and the rest of the streetscape. 

© Andrea Thiel-Lhotáková
© Andrea Thiel-Lhotáková

The design is based on cheap materials with precise workmanship of details: the sandwich envelope covered by glass fibre concrete panels, galvanised steel, moulded glass blocks, timber window frames.

© Andrea Thiel-Lhotáková
© Andrea Thiel-Lhotáková
Cite:"Tenement House / DaM spol. s r.o." 20 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/144315/tenement-house-dam/>