ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. France
  5. aasb_agence d’architecture suzelbrout
  6. 2011
  7. Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout

Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout

  • 01:00 - 17 June, 2011
Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout
Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout, © Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Frédéric Delangle +21

From the architect. This project deals with the extension and the restructuration of a young workers residence, a 10-levels building made of a concrete structure with overhangs every 2.50m.

© Frédéric Delangle
© Frédéric Delangle

The existing building was built in a brutal way in the 1970s on the Fondation Eugene Napoleon domain, a group of Heritage buildings.

Site Plan
Site Plan

To go faster, allow freedom of interior organization and future flexibility, the extensions have been assembled using a metal frame. 

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The anodized aluminium envelope draws up a new geometry, free of architectural styles, that encompasses the extensions and the existing buildings.

Section
Section

It reflects the light and is slit by openings onto the windows and the balconies/galleries of the garden. Final touch to the Fondation’s composition, the garden is connected to the Boulevard by openings in the outer wall, to the communal life spaces on the ground floor and to the galleries on the western façade.

© Frédéric Delangle
© Frédéric Delangle

The housing itself is the result of working on expanding minimum space, on series and repetitions. 

Plan
Plan

The metal structure allows shifting forward or backward the light frame partition walls in the flats to create two spaces, the “services” in the hall and the living space close to the window.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout" 17 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/143935/young-workers-residence-aasb_agence-d%25e2%2580%2599architecture-suzelbrout/>
© Hervé Abbadie

Young Workers Residence / aasb_agence d’architecture suzelbrout