We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Jirsa Residence / substance

© Farshid Assassi/Assassi Productions © Farshid Assassi/Assassi Productions © Farshid Assassi/Assassi Productions © Farshid Assassi/Assassi Productions

From the architect. This 2,700 square foot loft apartment in downtown Des Moines was designed for a single doctor interested in fine art and urban living. Organizationally, the loft was conceived as a simple, linear volume containing the major public spaces (kitchen, dining, living, media, and bedroom) served by a series of smaller, more private spaces (laundry, master bath, office, powder room, pantry, and guest bath). The public spaces were placed adjacent to the building’s exterior, providing each with sweeping views of the city skyline to the north and west, while the private spaces were placed next to the building’s core and separated from the main volume by a thick gallery wall.

© Farshid Assassi/Assassi Productions
© Farshid Assassi/Assassi Productions

This plan arrangement provides the owner with a variety of spatial opportunities including the expansive, open volume one comes to expect from loft living; more intimate, contemplative rooms; and “in-between” spaces. For instance, upon entry from a generic public hallway, the visitor is compressed by a confined vestibule space, moves into a transitional entry gallery, and is finally released into the main public volume. This sequence was further elaborated through the use of lighting, artwork, and furnishings.

Plan
Plan

Simple ebony casework is used to subdivide the large, open volume and define functional subspaces. These low cabinets allow the volume to be understood as a single space when standing, but define subspaces (living room, dining room, etc.) when visitors sit. Subtle shifts in carpet coloration further enhance this subdivision. In addition, the thick gallery wall, which runs the full length of the loft, is broken into elements corresponding to these subspaces. As a result, each of these subspaces can be understood as a discrete “room” within the larger volume.

Axon
Axon

A reductive tact was taken throughout. Mechanical systems were removed from the large volume and concealed above the ceiling of the private, core spaces to eliminate the resulting clutter. A ribbon of translucent panels both delineates the open volume and integrates lighting and sprinkler systems creating a simplified ceiling plane. Even exposed door and cabinet hardware was minimized or eliminated where possible. The result is a raw, industrial space which contains a small set of highly finished, minimal objects which define the domestic program for the owner.

© Farshid Assassi/Assassi Productions
© Farshid Assassi/Assassi Productions
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Jirsa Residence / substance" 22 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/141290/jirsa-residence-substance/>