Rubí Market and Town Hall Offices / MiAS Arquitectes

© Adrià Goula

Architect: MiAS Arquitectes / Josep Miàs
Location: ,
Client: Rubí Town Hall
Structural Consultants: BOMA
Project Year: 2011
Project Area: 1,600 sqm (offices), 5,600 sqm (parking), 2,500 sqm (public space)
Photographs: Adrià Goula

Technical Architect: Carles Bou
Project leader: Silvia Brandi
Project team: Adriana Porta, Maria Chiara Zilliani, Pablo Varesi, Fausto Raposo, Mafalda Batista, Barbara Fachada, Baptiste Marconnet

Rubí local market is in a central urban position. It is in a triangular plot, which gives the market the same shape. In the northern side, before the intervention, there was an excavated unbuilt and residual space that was not used. The project proposed building a two-storied underground parking area, connected to the existing one. Above the new parking area the enlargement of the market was built. The project includes the refurbishment of the lower floors in order to integrate them into the parking, installing refrigerators and waste processors.

Floor Plan

This new square, over the underground parking will be the new outdoors hall of the market. Its geometry tries to make the slope walkable and suitable as a public space. In addition, it is an extension of the commercial activities inside the market, giving enough space for fairs and occasional outdoor commercial events.

© Adrià Goula

With this project, the market changes its orientation, situating the main entrance in the square. This extension is almost like a façade-building, with new city hall and market administration offices, which lie on the northern side of the plot. This building then occupies the frontal area, growing higher than the existing market so that it becomes something like a three level placard. On the ground floor, the building has commercial spaces related to the existent market activity, and the main access to the market and to the underground parking.

© Adrià Goula

We have built a sort of urban beach, where people would lie and sunbathe, wander, play. It is a new topography made of sand and pavement that landmark a water building, something like a wavy front. This is a transparent blue building, where foam is still shining.

© Adrià Goula

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rubí Market and Town Hall Offices / MiAS Arquitectes" 09 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=140776>

0 comments

Share your thoughts