House in Ozenji / Hirose Yoshikazu Architects Office

© Yuki Kato

Architects: Hirose Yoshikazu Architects Office
Location: , Japan
Project area: 119 sqm
Project year: 2009
Photographs: Yuki Kato

© Yuki Kato

The house located in a Kanagawa residential area where is a hill before. Planning of this house had been influenced circumstances surrounding.

second floor plan

First,there is a local rule that should set the wall away from the site boundary by 1meters. Second,parking method is limited. Because the road in front of this site is a slope and there is an existing retainig wall. And third,west side of this site is relatively open.The western house of neighboring is away.

© Yuki Kato

Then, it was able to plan the entrance in center of this house by arranged a long open approach at west side. It enabled planning effectively. This house is small. So that priority is decreacing a corridor and increasing a space. The first floor has living/dining space, kitchen, utility space and bath room. The second floor has two private rooms, study room and closet. Each floor can pass through around stairs.

© Yuki Kato

The outside of this house gives a different impression depending on a position to look at. When look from under a slope, it looks like traditional form, gable roof. From a front view, it is two box. And when look from up a slope, it looks like another.

Cite: "House in Ozenji / Hirose Yoshikazu Architects Office" 07 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 01 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=140425>