20 Dwellings in Manresa Barcelona / nothing architecture

© Hisao Suzuki

Designed by nothing architecture the 20 dwellings in Manresa Barcelona project is part of the partial plan for land subdivision in the sector “La Parada” of Manresa promoted by INCASOL who proposed the design of a main axis, av. dels Dolors, where dwelling units are located in isolation.  The building consists of PB +5, for a 3 floor commercial premises and the basement with 31 parking spaces and 20 storage rooms.

Architects: nothing architecture
Location: Av. dels Dolors 27. La Parada. Manresa, Barcelona,
Project Area: 2,500 sqm
Project Year: January 2008
Photographs: Hisao Suzuki

© Hisao Suzuki

A front light during the day, rich with dynamic volumes and shadows at night light up as sifted light box.  This provides the feeling of a porous building with variability by use of its inhabitants, creating reflections, shadows and silhouettes that flow between interior and exterior

A thin perforated leather, a translucent veil from the outside works as a sunscreen for the proper functioning Meoro climate of the building, and as a visual filter for preserve the privacy of their occupants.  From within the contrast in brightness between the pierced and the opaque panels manages to keep the visuals.

section

The dwellings are arranged around the central core of communications, leaving all stays in façade an all services inside. The location of the living-rooms in the corner can play with the composition of the façade featuring balconies on either side free and making it disappear on the four planes of enclosure.

Sliding system applies throughout the building from the front where the shutter is replaced by panels of perforated plates to the inner divisions that are integrated sliding doors by Krona. The spatial flexibility, freedom of movement and distribution creates a clean, smooth and flexible space, expanding and extending the area of relationship.

© Hisao Suzuki

400 panels and perforated aluminum sheet: 3mm anodized matte silver form the second skin of the building, creating an appearance intangible boundaries and porous architecture of becoming imperceptible.  The panels slide along the entire façade generates, from the outside, while mobility uniformity in the front, while from inside the panels can come and go as needed, getting a front open system varies according users and not determined by the architect.

elevations

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "20 Dwellings in Manresa Barcelona / nothing architecture" 01 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=139836>

0 comments

Share your thoughts