Bonifacius School / FARO Architecten

© Hans Peter Föllmi

Architects: FARO Architecten
Location: , The Netherlands
Client: Gemeente Alphen aan den Rijn
Project year: 2006 – 2011
Photographs: Hans Peter Föllmi

© Hans Peter Föllmi

Alphen aan den Rijn is turning into a real city. The to be developed Bonifacius location will also become an area with urban construction. The new Bonifacius school is the first step in the new urban plan that FARO is making for this part of Alphen.

© Hans Peter Föllmi

The appearance of the building will fit into the current urban architecture with a plinth under a light metal façade. The will be enhanced with arcs: characteristic, recognizable and strong. The lighter upper façade has horizontal lines and contrasts with color and texture. Building the new school is part of the grander scheme for the Bonifacius location that will also house new apartments, assisted care residences, shops with a parking garage and, in the old school building a hotel or restaurant.

© Hans Peter Föllmi

The first building of plan is now ready: the Roman Catholic elementary school Bonifacius. The building refers both to the future as to the past. The design is evidently modern but uses historic elements. Elements that we use in Roman and Medieval times and that we still use today, the same but different: arcs, gates, walls and Bonifacius’ name forever in brick. All of this together creates the architectural image of a building that’s part of a century long tradition and that will contribute to this tradition as well. Contributing something of our own time and culture to a never ending development. The children will thus be taken into the history of this location.

elevation 01

FARO has an integral approach towards sustainability and has booked increasing results on many fronts. The Bonifacius school also meets the needs of any contemporary building. The building is very compact and uses minimal energy. The interior is fresh and noise-free. The spaces are flexible and can be used by many different user groups. One request was to design a school that will function at least 75 years. The materials we used are all solid and durable and can easily stand the test of time. The users, the school team, the children and also the neighbors – all have been included in the realization of the design.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bonifacius School / FARO Architecten" 06 Jun 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=139684>
  • Karl

    Great looking building, nice composition, elegant use of brick