We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

National Library of Austria Extension / Prechteck

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck

The design proposal for the extension to the National Library of Austria by Prechteck is to be seen as an extension of the bordering park and takes off at its northwest end to cross over the drop-off lane on 4.5m with a twist. The design then arches back to the ground level to blend into the landscape. More images and description after the break.

Located at the Hofburg in Vienna, the extension contains a number of cultural facilities including a 1200sqm underground core exhibition hall, a smaller 600sqm multifunctional hall, creative studios, a restaurant and shops.

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck

All of the mentioned facilities are housed in one seamless structure, creating at each point a different spatial experience towards the Hofburg and directs its visitors intuitively to the foyer and into its programs.

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck
Cite:Alison Furuto. "National Library of Austria Extension / Prechteck" 04 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/139394/national-library-of-austria-extension-prechteck/>