We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Newmarket Operations Centre / RDH Architects

  • Architects: RDH Architects
  • Location: Newmarket, ON, Canada
  • Architect: RDH Architects
  • Project Team: Bob Goyeche, Tony Lopes, Scott Wilson, Geoff Miller, Carlos Tavares
  • Structural Consultant: Halsall Associates Limited
  • Civil Consultant: A.M. Canderas Associates Inc.
  • Sustainability Consultant: Global Commissioning
  • Landscape Architect: NAK Design Group
  • Mechanical And Electrical Consultant: Jain and Associates
  • Area: 6100.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Tom Arban

© Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban

From the architect. Municipal operations centers rarely attract attention from architects or the public, but the maintenance of our physical environment and infrastructure is critical to the well-being of any community. The design of the Newmarket Operations Centre aims to celebrate these services through the creation of a new local landmark while meeting complex technical requirements in a robust and economical structure. The project embodies a pragmatic rethinking of the municipal operations center and sets a new national standard for the design of this under-appreciated building type.

© Tom Arban
© Tom Arban

The site is a former brownfield overlooking a major entry-point into Newmarket. The main building consolidates three municipal departments and includes offices, meeting and training spaces, and facilities for the storage, repair and washing of vehicles and equipment. The eleven hectare site also includes parking, a works yard, outdoor materials storage, a salt and sand shed and a greenhouse.

© Tom Arban
© Tom Arban

A one-story change in grade is exploited to minimize cut and fill while ensuring a secure separation between public access at the upper level and the works yard below. A 4.2 m high gabion basket retaining wall defines the public parking area and a landscaped extension of the building’s green roof, creating the illusion, when viewed from the north, of two distinct structures.

© Tom Arban
© Tom Arban

The project is conceived as a linear sequence of parallel programmatic bars alternating in character and height. The public atrium and fleet work areas are grand halls flooded with daylight, while all other spaces are arranged within the lower interstitial volumes. The resulting crenellated building section provides natural locations for recessed mechanical roofs (hidden from exterior view with perforated metal windscreens) and the accessible green roof. A single circulation spine threads together all spaces and allows for secure checkpoints between public, administrative and fleet areas, many of which operate at different hours.

© Tom Arban
© Tom Arban

The atrium is surrounded by offices, green exterior space, meeting and training rooms and a cafeteria, and serves as the arrival and social space for all visitors and staff. The grand stair doubles as an informal amphitheater for morning muster.

© Tom Arban
© Tom Arban

The three large fleet work areas are served by twenty overhead bifold doors, all clad in double glazed curtain wall. In the summer months these doors can be left open throughout the day to create a seamless indoor/outdoor work space. The suspended galvanized wire mesh ceiling prevents birds from nesting within the roof structure.

Plan
Plan

The Operations Centre project is expected to achieve LEED Silver status. Green strategies include geothermal heating and cooling, solar heating of domestic hot water, charging stations for electric vehicles, a reflective membrane roof, the collection of rainwater to irrigate the green roof, and naturalized vegetation at the site perimeter.

Model
Model
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Newmarket Operations Centre / RDH Architects" 27 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/138838/newmarket-operations-centre-rdh-architects/>