Social Housing in Angers / Studio Bellecour Architects

© Philippe Caumes

Architects: Studio Bellecour Architects
Location: , France
Project team: Wilfrid Bellecour François Barberot, Hélène Dumas, Anne Lhermitte, Bruno Codron, Raphaël Philipppe
Client: Angers Habitat
Project area: 8,042 sqm
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Nicolas Borel, Willy Berr, Philippe Caumes, Studio Bellecour Architects

© Philippe Caumes

The project sets within a mission of movement and punctuation. With this framework, a typological approach seeks to combine the urban scale of the street with its surrounding area. The project maintains the necessary “boundaries” between the building and the street while taking into account the area’s density. The result produces an intimate residential atmosphere while maintaining the autonomy of the individual units, which break away from the standard “ block” and its the negative stereotyping.

© Philippe Caumes

Thus the project is organized into a gathering of buildings sectioned in rhythm with the urban design :

- A well-handled gap separates the structures so that their individuality is maintained, yet they all have corresponding foundations so that a single and continuous reading of the urban landscape is achieved.

- Transparencies and visual escapes produced by the gap between structures finds focus in the patios distributed among the large street-facing apartments. These patios initiate a smooth transition between public and private areas.

© Nicolas Borel

- In slight contrast to the regular rhythm of the buildings, a dynamic ensemble of rooftops tipped with slightly asymmetrical angles house attics for the apartments.

The project flirts with false symmetry and vibrations established by slight variations of a serial logic.

Moreover, the urban dimension earns its place amongst the strong goals of the urban project in Angers:

- A united front is presented from the ground (e.g., from Banchais street). One section settles there, bordering Marguerite Legros street, which in turn crosses the existing block (image 1). Where the street makes two building façades face each other between two breaks, perspectival depth is created along with a connection forged between the two sides of Le Gouz street.

render 01

- From Deux Croix boulevard, an initial plot (image 2) creates a rhythm along to which the first section of the building responds visually. The sequence ends roughly a dozen meters behind this section, Le Gouz 2. Distant dialog pulls the project towards the town so that the two feel more united.

- In Banchais street, the question here is of the same scale as the neighbouring buildings, as the street is mainly made of pavilions. This transition lies on a singular element, such as a section (image 3) which would shift to find once again the alignment of the street and neighbouring buildings.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Housing in Angers / Studio Bellecour Architects" 27 May 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=137223>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    la tete de cet ilot est l’architecture de Portzamparc,
    j’aime bien bien

Share your thoughts