Avondale Heights Library and Learning Centre / H2o architects

© Trevor Mein

Architects: H2o architects
Location: ,
Project Team: Tim Hurburgh, Mark O’Dwyer, Natasha Wheatland, Matthias Ott, Soizic Bernier, Vanja Joffer, Julie Buckton, Anne-Claire Deville, Adriana Stelmach
Client: Skills Victoria
User: Moonee Valley City Council
Project Manager: Odette Corbett and Michael Neve, Coffey Projects
Builder: Ireland Brown Constructions
Structural Engineer: Mark Postill, Felicetti Pty Ltd
Services Consultant: Fryda Dorne & Associates
Landscape Architect: Rush Wright Associates
Signage: Sadgrove Design
Civil Engineer: P J Tibballs
Project area: 1,625 sqm / 835 sqm (new building), 790 sqm (existing gym)
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Trevor Mein

© Trevor Mein

The Avondale Heights Library and Learning Centre is located on a prominent corner site opposite a McDonald’s restaurant and adjacent to the local shopping strip and automotive repair garages. It is amid the quintessential Australian suburb famously celebrated by Barry Humphries.

Following a decade of modest local development, the Victorian Government proposed a new community resource combining an existing former school gymnasium with a multipurpose hall and associated learning centre. The integration of services allows the centre to become a ‘one stop shop’ for a wide range of community needs.

© Trevor Mein

The existing gymnasium is centrally located on the site bordered by Military Road and Clarendon Street, while the new development area extended as a large, uninterrupted green field site bordering Clarendon Street. The gymnasium was previously used by community groups and the nearby Avondale Heights Primary School.

The centre was to be responsive to local residents and interrelated to their social, leisure, information and learning needs. This presented the opportunity for a significant, easily found and adventurous building reflecting community cultural aspirations.

© Trevor Mein

The three principal building elements – existing gym, learning spaces and library – are functional and architecturally prosaic. Howard Arkley’s use of bold colourings and exaggerated patterning have inspired the design. Budget constraints and functional requirements dictated a simple building form, expressed as two volumes.

During construction Moonee Valley City Council determined that the project include library facilities. This required that the documented multipurpose hall be reconfigured as a lending library. The changes were accommodated within program and budget.

drawing

The buildings and the spaces within have been designed and planned with future flexibility in mind creating possibilities for future change of use or alteration of occupation. As a result the centre can cater for groups from as small as 3 or 4 in the small meeting rooms to seminars or training sessions with 50 – 100 people.

The design was also informed by liaison with VicUrban, the developers of the adjacent site, particularly in relation to traffic access and management and the creation of walking routes through the site to the local shopping area.

south elevation

The building was designed to minimize use of energy by reducing heating and cooling loads and where possible, passive heating, cooling and ventilation are used instead of mechanical systems. To this extent features of the sustainable design are water collection, solar hot water system, south facing saw toothed roof to the Library area to provide natural daylight, BAS and Lighting control systems with low energy fittings and sensitive material selection.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Avondale Heights Library and Learning Centre / H2o architects" 19 May 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=135663>
  • Poulin Giroux Alexandre

    I like the colors and the mozaics

  • ariana roberts

    awesome library-don’t think i’d ever get any reading done if i were there!

    it’s nice to see the architects weren’t afraid of using colors that don’t make you want to nap

  • Rui Rodrigues

    Dont like… this is Hardcore architecture :)