We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy

  • Architects: Emilio Marin, Albert Tidy
  • Location: Las Encinas 3398, Ñuñoa, Región Metropolitana, Chile
  • Architects: Emilio Marín + Albert Tidy
  • Collaborators: Nicolas Norero, Rodrigo Valenzuela
  • Structure Engineer: Sergio Contreras y associates
  • Contractor: Constructora Habitex Ltda.
  • Area: 1.7 sqm
  • Project Year: 2007

Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy

From the architect. After the 1969 fire of the Art School which has been located at the forest park since 1910, the art faculty was forced to sub-rent part of its facilities as classrooms.

It was at the early 70's, just when the masterpieces Juan Gomez Millas were starting to be built, that president Salvador Allende asked the architect Ricardo Alegría to build a new Department of plastic arts. Soon after the military cue, the construction stopped, only remaining the steel structures that for 30 year held nothing but air.

These steel structures are base for a project of rehabilitation that foresees the construction of a new auditorium holding 250 people, the remodeling of Adolfo Couve salon (a small auditorium) an English backyard that will improve the wind conditions as well as the light of the existing classroom, and a casino at the hall of Las Encinas at the art faculty on the Campus "Juan Gomez Millas".

Interventions

Auditorium and Casino: Improvement of the existing steel structure. A skin glass and a cover with a walking section, mark the previous columns to create the main volume, on the inside where the auditorium is, a second smaller volume is covered with a wooden skin, , and finally a third volume, the stage.

The idea to intervene on this project is also to make a change to the Campus "Juan Gomez Millas" and to promote the building at new stages, in order to bring life to arts, human studies and social sciences in to the Universidad de Chile.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Building renovation and auditorium addition, School of Fine Arts, Universidad de Chile / Emilio Marin + Albert Tidy" 26 May 2008. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/1340/building-renovation-and-auditorium-addition-school-of-fine-arts-universidad-de-chile-emilio-marin-albert-tidy/>