Campinas School / bvy arquitetos

© Bebete Viégas

Architects: bvy arquitetos - Cássia Buitoni, Mariana Viégas + Luciana Yamamura
Location: Sao Paulo, Brazil
Project team: Suzana Barboza, Vanessa Friso, Phaënna de Athayde, André Villasboas, Leonardo Chen Chen Che
Structural engineering: Zamarion, Millen Consultores
Hydraulics and electrics: Sandretec Consultoria
Foundation consultants: Zaclis, Falconi, Engenheiros Associados
Precast concret: Spitaletti S.A.
Contractor: FDE – Fundação para o Desenvolvimento da Educação/ Governo do Estado de São Paulo [Foundation for the Development of Education – São Paulo State Government]
Project area: 9,580 sqm
Project year: 2007 – 2008
Photographs: Bebete Viégas

© Bebete Viégas

This public school, for 6-10 years old students, is located at Residencial Parque São Bento, a social housing district built by Cohab, the Campinas City Housing Department. The district includes 551 detached houses of 45m2 each, and the school occupies the only public square in the neighborhood. Parque São Bento is 15km away from the city centre of Campinas, the third biggest city of São Paulo State, with 1 million inhabitants.

© Bebete Viégas

The building integrates a government school construction program using precast , coordinated by FDE [Foundation for the Development of the Education, São Paulo State Government]. The precast structure ensures the quality and durability of the school building, and allows implementation in shorter periods compared to conventional building systems. The building design is based on a rigid logic, determined by the modulation of the prefabricated structure and by the economy of materials. The design takes advantage of the structural logic by using beams as shading elements for the classrooms and as part of the school’s visual identity.

© Bebete Viégas

The school project – as established by the FDE – includes 15 classrooms, 3 multipurpose rooms, cafeteria, indoor sports area, restrooms and an administrative area with isolated access. This program was organized, according to function, into two main blocks: one as a teaching area, the other as administrative and play areas. This separation allows for the independent use of play areas during the weekends, isolating the closed classrooms. It is important that the school be opened to the community, as it is the only public facility in the neighborhood.

section 01

The building has only two floors, the maximum height allowed in the region. The existing topography defined the gap between the ground floor of the two blocks. A set of ramps was designed to connect the two buildings and enclose the central courtyard. The use of ramps ensures universal accessibility to all rooms within the school and eliminates the need for elevators, reducing construction costs and maintenance.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Campinas School / bvy arquitetos" 08 May 2011. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=133419>

0 comments

Share your thoughts