We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Oloron Saint Marie Multimedia Center / Pascale Guédot + Michel Corajoud

Photo by Gaston Bergeret
Photo by Gaston Bergeret

Check out this beautiful restoration project by Pascale Guédot and Michel Corajoud which transforms an industrial factory into a Multimedia Center. Situated in Oloron Saint Marie, the site is part of a larger urban renewal project intended to reconnect the abandoned site to the center of the city and infuse a new spirit into the building while reclaiming the site’s natural setting. More images and more about the project after the break.

Historically, the structure housed a textile factory which exploited the hydroelectric power produced by the rivers. However, gradually the factory fell into disrepair until two architecture competitions in 2005 and 2009 asked participants to develop the site’s future. The competitions, won by Pascale Guédot and Michel Corajoud, respectively, have breathed a new life into the structure while making it accessible to the public.

The new media center is built atop the factory’s original stone foundation, gracefully hovering over the original volume. This new volume contains reading rooms and administration offices while clad in a light transparent wooden lattice. The form’s dominant end glazing offers spectacular views of the river and the promenade while the light lattice work allows light to penetrate the interiors.

Photo by Gaston Bergeret
Photo by Gaston Bergeret

The interior of the media center boasts a sleek and sophisticated atmosphere.  “The entrance to the main reading room is an extension of the portico, while at the heart of the building, an atrium generates a visual connection between the youth area in the basement and the primary space for other users. This sense of connection – an effect accentuated by the peripheral location of the weight bearing structures – offers an instant spatial grasp of the building. The mixed texture – concrete infrastructure and steel newels and frames for the superstructure – contributes to the creation of a unitary volume, where shelves and reading spaces are freely arranged.”

Photo by Gaston Bergeret
Photo by Gaston Bergeret

In addition to the carefully articulate volume, a new public promenade has been designed to follow the line of the river allowing pedestrians to Michel Corajoud’s green terraced landscape.

Photo by Gaston Bergeret
Photo by Gaston Bergeret

Photo by Balloidephoto.com The design is the perfect fusion between existing and contemporary, landscape and built. The volume exploits the site’s natural setting allowing the users to, once again, appreciate the site’s beauty. Project Information Location: Oloron Saint Marie, Pyrénées Atlantiques Program: Intercommunal multimedia center Public concourse 44-space car park Area : Multimedia : 2 700 m² total floor area Concourse : 1,255 m² Car Park : 1,110 m² Cost: Multimedia Center : €5,481,482 excl. VAT Concourse, car park, promenade: €2,096,115 excl. VAT As seen on The Contemporist.

Photo by Balloidephoto.com
Photo by Balloidephoto.com
Cite:Karen Cilento. "Oloron Saint Marie Multimedia Center / Pascale Guédot + Michel Corajoud" 02 May 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/131945/oloron-saint-marie-multimedia-center-pascale-guedot-michel-corajoud/>