We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kerchum Residence / Frits de Vries Architect

  • Architects: Frits de Vries Architect
  • Location: Vancouver, BC, Canada
  • Architect: Frits de Vries Architect Ltd.
  • Project Team: Frits de Vries (MAIBC, MRAIC), Patrick Warren
  • Interior Design: Patrick Warren
  • Structural Engineer: Equilibrium Consulting Inc.
  • Landscape Design: Claire Kennedy Design
  • Sustainable Building Advisor: Orianne Johnson, Frits de Vries Architect Ltd.
  • Builder: Galen Evans, Natural Balance Home Builders Inc.
  • Green Rating/Energy Model: Troy Glasner, E3 Ecogroup
  • Leed Service Provider: Andriana Beauchemin, E3 Ecogroup
  • Area: 3068.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Lucas Finlay, Courtesy of Frits de Vries Architect

© Lucas Finlay Courtesy of Frits de Vries Architect Courtesy of Frits de Vries Architect Courtesy of Frits de Vries Architect

From the architect. This single-family residence in the Dunbar neighborhood of Vancouver was designed by Frits de Vries Architect both as a home for the clients, as well as a demonstration suite for their sustainable home building and renovation company. The home is the first LEED Platinum home certified by LEED for Homes in Western Canada and was recently honored with a 2011 RAIC Award of Excellence for Green Building.

© Lucas Finlay
© Lucas Finlay

The design is a response to the clients’ appreciation of modern architecture and desire for a flexible plan, accommodating entertaining, intimacy and the potential for a growing family. The goal was to create large integrated indoor and outdoor entertaining spaces without sacrificing a sense of domestic intimacy for the young couple. The design explores the potential for diversity of spatial experience within the constraints of a standard rectilinear city lot. The interior-exterior relationships of the multiple outdoor patios and gardens are formed integrally within the architectural framework, so that the whole site becomes a cohesive living space.

Courtesy of Frits de Vries Architect
Courtesy of Frits de Vries Architect

Sectionally, the house is made up of two parts that are connected by a central stair. The first part is two-stories with high ceilings and a roof-deck, the second is three-stories above grade, with moderate ceiling heights, and another story below grade opening onto a sunken courtyard. The open stair is lit from above by skylight, and daylight floods into the interconnected floor spaces as a result of this open vertical stair element.

Courtesy of Frits de Vries Architect
Courtesy of Frits de Vries Architect

Light is considered in the house as a means of defining scale and intimacy in the space. This is demonstrated in the main floor Living / Dining Room. South light is filtered through an intimately scaled front window with horizontal wood fins, moderating the direct southern exposure and defining the private realm from the street. A narrow skylight along the length of the main living space provides soft light from above, lending an introspective quality to the otherwise large and open space. The north wall of the room is made up of large glass sliding doors, opening to the rear patio and garden. The large overhang ensures that the light is even and diffuse. The residence is oriented and designed for passive solar usage, and the relationship of windows to their overhangs also maximizes solar gain in the winter, and controls it in the summer.

Courtesy of Frits de Vries Architect
Courtesy of Frits de Vries Architect

The construction of a well insulated building envelope, with high quality triple glazing allows this home to maintain a high level of energy efficiency while accommodating large glass areas. A high efficiency heating / cooling system, including air to water heat pump, heat recovery, and in-floor radiant heat, as well as rooftop solar hot water heating was integrated into the design and construction. Planted roof areas establish a connection between the interiors and the gardens on all levels of the house, and also reduce heat reflectance and rainwater runoff.

© Lucas Finlay
© Lucas Finlay

Landscape design on all levels makes use of native, drought tolerant plant species to minimize water usage. Rainwater harvesting and storage provide water that is required for the landscaping. The approach to the project was very collaborative, and a strong working relationship was established between the architect, client / builder, landscape designer and energy rater. The success of the built project was the result of a shared vision between the professionals involved: to develop a home that integrates strong design and high-end finishing with sustainable building practices, and conscious choice for energy reduction and environmentally preferable products.

Courtesy of Frits de Vries Architect
Courtesy of Frits de Vries Architect
Cite:"Kerchum Residence / Frits de Vries Architect" 29 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/131357/kerchum-residence-frits-de-vries-architect/>