Housing & Dining Services Administration Building / Studio E Architects

© David Hewitt & Anne Garrison

Featuring a new 8,000 sqf main catering kitchen for the campus, the Housing & Dining Services Administration Building is home to UCSD’s Catering and Housing, Dining & Hospitality staff—here everything to do with food or housing on campus is handled. The project site is in the southwestern corner of the UCSD campus and sits on the western edge of campus. The building overlooks North Torrey Pines Road which is a major thoroughfare. The neighborhood across this road to the west is a mix of small scale housing and a church. On campus, the immediate neighbors are classrooms and laboratories to the north, a student dining commons to the east and a new residential complex now under construction to the south. The site was chosen in part because the catering operations could share the loading/drop off space with the student dining commons.

Architect: Studio E Architects
Location: North Torrey Pines Road, , California,
Landscape Architect: IVY Landscape
General Contractor: Swinerton Incorporated
Project Area: 43,400 sqf
Project Year: 2009
Photographs: David Hewitt & Anne Garrison

© David Hewitt & Anne Garrison

Recent dramatic growth of UCSD’s self-supporting catering program, its existing facilities’ inability to keep up with demand, and the need to relocate the Housing Dining Hospitality Services administration offices led to the proposal to combine these uses in one facility. The 43,400 sqf Housing & Dining Building contains an 8,000 sqf catering kitchen, lobby, and break room on Level One. Office space for HDH administrative staff, catering sales, and support are located on the remaining floors, with an event space and terrace located on Level Four.

© David Hewitt & Anne Garrison

The site, while well positioned for service and access for the catering operation, is hemmed in by development on all sides and has a narrow pedestrian window to the rest of the campus to the east. A second challenge was the western exposure. While the site has Pacific Ocean views starting at the second level, it is also exposed to the setting western sun and the glare and heat gain problems that come with it. The university has tried a host of solutions (from lathing screens to fritted glass) on recent buildings to address this problem with minimal success. Compounding the problem was the request from the building user to have an open and transparent building that was open and inviting to the community who are an important market for their catering business.

plans

The design resolves a series of highly specific responses to the project’s program and coastal setting. East-west circulation on the building’s south side includes a ramp between Revelle Commons and a Level Two overlook and terrace. The western orientation allows sunset views into terrace areas while confronting intense solar gain. A high-performance-glazed west-facing screen-wall—designed to evoke the colors and shimmer of Pacific Ocean swells—passively controls direct solar gain and serves as a wind block for the terrace above.

diagrams

The coastal condition is further evident in the building’s board-formed concrete base, the west stair winding up a bluff face, the ramp ascending from the landscape, culminating in a sheltering pier-like overlook. Level Two— housing the high-contact program areas that serve student and catering sales customers on a day-to-day basis—is easily accessed, welcoming and open, yet sheltered by the exposed concrete structure, glass walls, and metal railings of the upper levels.

© David Hewitt & Anne Garrison

Sustainable Features:

  • A Glazed ventilated double façade to protect the building form harsh setting western sun.
  • Careful placement of opening and appropriate shading based on orientation.
  • Significant daylighting.
  • High-performance insulated glazing.
  • A highly efficient displacement air conditioning system that reduces energy use by 25% form conventional air conditioning.
  • An efficient radiator heating system.
  • Fly ash added to concrete.
© David Hewitt & Anne Garrison
© David Hewitt & Anne Garrison

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Housing & Dining Services Administration Building / Studio E Architects" 03 May 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=130992>

0 comments

Share your thoughts