Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects

© Peter Cook

Tony Fretton Architects completed this hybrid development in central . Located on the corner of Holland Grove and Vassall Road in Lambeth, South the building has been commissioned by Future Living Space Ltd, a joint venture from private developers Baylight Properties and Servite Housing Association.

Architect: Tony Fretton Architects
Location: 89 Vassall Road, Lambeth, London, England
Project Team: Tony Fretton, Jim McKinney, David Owen, Michael Lee (Project Architect), Simon Jones, Annika Rabi, Sandy Rendel, Nina Lundvall, Matt Barton, Max Lacey
Structural Engineer: Jampel Davison & Bell
Services Engineer: Bailey Associates
Landscape Architect: Schoenaich Landscape Architects Ltd
Main Contractor: Concentra
Project Manager: Jim Green, Baylight Properties
Project Area: 1490 sqm
Photographs: Peter Cook

© Peter Cook

The 1490 sqm building is a hybrid development comprising ten apartments for sale and a medial centre, which occupies the entire ground floor. It is a carefully crafted robust building offering light filled residential spaces with elegant fittings, proving that economically conceived housing for sale can be beautiful and well planned.

© Peter Cook

Throughout the building high quality standardized items are specified, including Velfac and Velux windows, izé manufactured door handles by Ferdinand Kramer, kitchens from Leicht, Duravit bathroom fittings, Hudevad radiators, and Crosswater taps. Atkinson & Kirby Ltd supplied solid 140mm wide American White Oak flooring. The common stairs feature bespoke Kengate terrazzo tiles incorporating seashells, mirror polished stainless steel cupboard doors in the entrance lobby.

© Peter Cook

The new 3 and 4-storey development replaces a derelict pub, which originally served residents of the surrounding housing estate. The building is designed to mitigate the disparity between the 1960’s brick social housing which has been retrofitted with plastic framed windows and pitched roofs and the more dignified arrangement of eighteenth century suburban villas opposite.

© Peter Cook

In design the building presents itself as a formal terrace within a railed garden, consisting of the doctors’ surgery as a base, a row of seven maisonettes and three single-storey flats arranged in a tower configuration on the corner of the development. Windows and balconies at the first floor are a response at a smaller scale to the villas opposite, and the red brick facades have been lightly over-painted with black mineral paint to simulate the aged quality of the brickwork in the locale.

© Peter Cook

The rear elevation is stepped back and the area of ground between the scheme and Healy House is laid out as a planted communal terrace. While the doctors surgery has its own entrance on Vassall Road the apartments are accessed through a private lobby on Holland Grove which leads up to an open air walkway at first floor level, providing “street” access to the maisonettes and creating space for private terraces and external storage space.

© Peter Cook

All of the apartments have 2 bedrooms and are scaled to appeal equally to small families, retired couples or single people working from home. Reception spaces in the maisonettes and flats are south facing and feature generous balconies facing south over the garden and into the trees, giving connections to the wider neighborhood.

© Peter Cook

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects" 04 May 2011. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=130956>
  • bill

    Almost seems willfully dreary?

  • Robert Whitten

    It is dreary, its photos of empty rooms. When people fill it with their lives the building will come to life.

    • bill

      Nope, it’s the exterior too. Floor plans are well done.