We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Tregunter Residence / davidclovers

  • Architects: davidclovers
  • Location: The Peak, Hong Kong
  • Architect: davidclovers
  • Project Team: David Erdman, Clover Lee, Jason Dembski, Mui Fuk Man, Kantrina Lee, Spencer Mak
  • Area: 2400.0 ft2
  • Photographs: Courtesy of davidclovers assisted by ziyin zhou

Courtesy of  davidclovers assisted by ziyin zhou Courtesy of  davidclovers assisted by ziyin zhou Courtesy of  davidclovers assisted by ziyin zhou Courtesy of  davidclovers assisted by ziyin zhou

From the architect. Nestled amongst a forest of towers on Old Peak Road above Central Hong Kong, the Tregunter tower holds unique layered views of Victoria Harbor. The abundance of bay windows, structural walls and beams that are common to residential towers would appear to constrain the possibilities of the apartment. However, by turning constraints into opportunities, davidclovers re-works the volumes of this apartment by using the ceiling and the floor. 

Courtesy of  davidclovers assisted by ziyin zhou
Courtesy of davidclovers assisted by ziyin zhou

Subtly elongating, pressing upward, and sloping downward, the ceiling produces variable sensations of compression and expansion – making the apartment seem larger than it is, drawing delicate lines that separate dining from living. Skillfully dodging and maneuvering around air-conditioning units and structural beams, the ceiling integrates artificial light and various materials – re-orienting the apartment toward the exterior.

plan
plan

The minimal use of wood and plaster shift the elevation of the apartment (typically on the walls) to the horizontal surfaces – enhancing the outward/upward thrust of the ceiling. Cabinets painted white, thicken and absorb storage, entertainment systems and integrate bench seating. Materials are used three-dimensionally throughout the apartment. Wood rotates from floors and ceilings to walls in the kitchen and mosaic tiles brighten toward windows in the bathrooms making the illumination from windows seem even brighter.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Tregunter Residence / davidclovers" 29 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/130357/tregunter-residence-davidclovers/>