Chapel of St.Lawrence / Avanto Architects, Ville Hara and Anu Puustinen

© Kuvio

Architects: Avanto Architects, Ville Hara and Anu Puustinen
Location: , Finland
Project area: 1,879 sqm
Project year: 2010
Photographs: Kuvio, Minna Hopia, Tuomas Uusheimo

© Kuvio

The Vantaa Parish Union held an open architectural competition in the spring of 2003 for the design of a new chapel in the vicinity of the historic Church of St. Lawrence. The area has been classified as a nationally important cultural environment. The winning entry, out of 194 proposals, was “Polku” (“Path”) by .

detailed elevation

The old stone church with its bell tower remain the dominant features in the landscape. The new chapel ties together different aspects of the area without emphasizing itself. The chapel connects with the graveyard, leaving the old buildings with their own boundaries and territories untouched. It delineates the northern boundary of the graveyard and hides the service yard behind its back. The chapel has been divided in smaller parts to adapt with the scale of the surroundings. The stacked stone walls of the cemetery are echoed in the design – a series of three chapels of different sizes are nested within orthogonal masonry walls. A new bell tower in a corner of the chapel completes the composition and leads the eye skyward.

© Kuvio

The building uses similar materials as the old structures in the area. The massiveness of the load bearing solid masonry walls balances changes in temperature and moisture. The lightly plastered and whitewashed walls are a bright, tranquil background for the events taking place in the chapel spaces. Apart from the walls, the building has a steel structure. The partition walls are in-situ cast white concrete and the roof is of patinated copper, like the roof of the church. The patina in all copper surfaces in the chapel has been added by hand. The ceilings and the glazed walls toward the graveyard in the chapels are covered with a patinated copper mesh; it functions as a screen between the outside and the spaces of the chapel. The mesh also decreases heat loads from sunshine. The low stone walls flanking the small gardens and courtyards use stone extracted from the site. The floors of public spaces are of slate.

© Kuvio

The lifespan target for the chapel is two hundred years. The main structure will certifiably last that long and the natural materials used will age with dignity. A lifespan simulation was used as an aide for the design. An important factor in choosing the materials was locality in addition to longevity; and on-site building and an emphasis on craft were distinct features of the whole project. These ways of working ground the building in its surroundings and display the traces of handcraft.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Chapel of St.Lawrence / Avanto Architects, Ville Hara and Anu Puustinen" 28 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=129873>
  • http://experiencingarchitecture.com simondroog

    I love the use of light here. Modern Finish churches always seem to have amazing light.

    “Light is of decisive importance in experiencing architecture. The same room can be made to give very different spacial impressions by the simple expedient of changing the size and location of its openings.”
    - RASMUSSEN, S. E.

    Nice post on light in architecture: Without light there is no architecture? > http://goo.gl/gTrR9

  • MPArch

    This is a really outstanding project.

  • http://redstonean.deviantart.com chk

    this is gorgeous!

    Love how the colour of the pews balance the “coldness” of the blueish tones. Great tactility and combination of materials