A la Limite Residence / Atelier d.org

© Stéphane Spach

Architects: Atelier d.org – Jeanroy, Leduc, Riber architects
Location: ,
Engineer: Gettec Bâtiment
Project year: 2009
Photographs: Stéphane Spach

© Stéphane Spach

Experimenting a new compact housing concept in the middle of a private housing estate. A house which illustrates a new compact housing concept

Building an eco-aware house and proposing a new compact housing concept to return to a living closer to natural elements. The parcel-house argues in favor of:

© Stéphane Spach

- An evolution of the urban shape of housing estates using new house layout to make the neighbourhood denser.
- A new relationship between the living rooms and the outdoor spaces to better take benefit of the open garden and its seasonal evolution.
- An attention to bioclimatic principles to benefit from passive natural energies and complement energy saving technologies.
- An economical and thoughtful use of the construction materials, favouring eco-aware constructions.

© Stéphane Spach

The parcel-house is partly built on the lot limits, contrary to the classical layout of housing estates. It allows organizing the outdoor space with specific objectives directly linked to the interior spatial design. The inside hence extends into the natural plot made of four gardens with different purposes:

section

- The main garden entrance: this area located at the plot inlet is used to provide a transition between the public and the private spaces of the house.
- The gazing garden: similar to a patio, this area visually extends the lounge. It is organised as a floral garden, both decorative and inaccessible.
- The toy garden: reserved to children only, the access to this outdoor playground is direct from the bedrooms.
- The family garden: the main outdoor space, it can be used for any activity: gardening, barbecue, games…

Cite: "A la Limite Residence / Atelier d.org" 24 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=128252>
  • daniel morel

    Epic.

    • damian

      true.

  • enceladus

    i cant see the project… the plan and section are hideous!! the kind of thing a developer or my grandma would love, but not for an architecture-oriented website…

  • Luke

    The photos make the project look surprisingly enveloping for such a small FP. Looks to be hard to capture the permeability of the gardens with mostly inward facing views, which seems critical. Btw, that perimeter fence tucked in the corner of that one pic? Not cutting it.