Villa Old Oaks / OFIS arhitekti

Architect: OFIS arhitekti
Location: Ljubljana,
Design Year: 2003
Construction Year: 2003-2008
Project leaders: Rok Oman & Špela Videčnik
Design Team: Rok Oman, Špela Videčnik, Neža Oman, Florian Frey, Vanja Fink, Špela Uršič
Constructed Area: 800 sqm
Structural Engineering: Valide d. o. o
Mechanical Engineering: Oves d. o. o., Vavtar Engineering d. o. o.
Electrical Engineering: Winky d. o. o, Energomont d. o. o.
Budget: 1M Euro (US $1,32M)
Photographs: Tomaz Gregoric


The private client convoked a proper architectural competition for five invited offices, the idea being to choose an architect for his new residence.

The residence is situated in a new neighborhood of six larger villas. The unique feature of the site is a splendid view of a stand of oak trees that are over a hundred years old. The terrain slopes down towards these trees. To guarantee that most of the major spaces will have access to this view, the house is organized in stepped levels following the terrain. The outline of the house keeps to the shape of the plot of land, minus four meters all around, the minimum distance Slovenian law calls for vis-à-vis one’s neighbors.

The heart of the house is an external covered courtyard. Main spaces such as the entrance lobby and staircase, the children’s playroom, the dining, living, bedroom and work areas overlook this space. These rooms, plus the wellness area with its small pool, also have a view of the park.
The staircase roof is glazed. The courtyard roof is part-glass, part-wood and has views of the sky and the treetops, thus creating a strong link between inside and outside.

Structurally, we wanted to achieve a column-less ground floor. The ceiling of the dining and living area is slung from a Vierendeel beam hidden in the walls of the floors above. The glass construction and frames are also handled with minimum supports.

Other programs inside the house follow the client’s brief, which was very precise. His is an interesting lifestyle, what with working partly at home and having different hobbies. Security and fire escape issues are important, as is the clear division of private areas of the house and those where guests are allowed to wear shoes or where one receives the postman.

The house has also to be “intelligent”. Various functions such as air conditioning, security and sun-responsive external shade can be controlled by software, and different ambients can be created using lights and music.

Sustainable issues

The house is a private residence positioned in the neighborhood of 6 larger villas. The quality of the site is a beautiful view to the existing common park with oaks over 100 years old. Therefore the aim of the building was to open view from all main spaces of the house towards these trees.

The building is constructed in half-floors. In the heart of the building there is a stepped courtyard, where all the main spaces open.

cross section

The building was to provide ideal daylight conditions combined with efficient indoor and outdoor climate concept. In Slovenia there are extreme climate conditions; with hot summer, when temperatures rise up to 35C and cold winter when they drop below -10C or more. In addition there is rain in spring and autumn.

The client required an environmentally sustainable concept that would conserve energy and natural resources. Also he required an external space, that would be usable both, in sunny and in rainy days.

The spaces of the house are therefore organized around external atrium. The combination of the atrium, the roof of the atrium and the house and existing trees around the house create a sustainable concept such as:

The half – transparent and half – non transparent ventilated membrane roof of the external atrium creates and airy rain-proof external space.

In combination with dense greenery of surrounding trees atrium is cool in summer and provides rain protection. One can enjoy outdoor intimacy, since atrium is protected also against views of the neighbors both, in sunny and in rainy days.

In winter, when trees are leaf-less sun penetrates through transparent roof and atrium accumulates the energy and passes it inside the house. The sun also penetrates through glazed roof of the interior.

In addition the facades are combined with pivoting wooden louvers that provide protection against isolation and control ingress of day-light. On hot days the louver elements are computer operated to follow the course of the sun. It is also possible to darken the working rooms and bedrooms completely.

The concept of atrium, semi-glazed roof and louvers allows major savings to be made in the amount of electrical energy needed for lightning, cooling and heating. In addition, direct isolation via the facades and roof results in a high passive thermal yield during the heating period. In summer in contrast effective sun shading helps to minimize cooling energy needs.

Cite: "Villa Old Oaks / OFIS arhitekti" 30 Jan 2009. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=12751>
  • http://vi-de.lv m.

    Location: Ljubljana, Slovenia
    Budget: 1M Euro (US $1,32M)

    :)

  • http://www.bravomartin.cl martin is just a designer

    i think snow makes everything looks better.

  • http://contemporaryartdaily.com Contemporary Art

    For some reason, maybe just in these photos, the siding doesn’t look so good, sort of ski-lodge. It’s interested that it’s so straightforward except for that one pocket of triangle-reflection energy. It looks almost like that part of the normal, block house was destroyed, and the building as an organism healed it with a scar.

    http://www.contemporaryartdaily.com

  • Rokas

    A little odd.Too many “languages” tries to speak at one time

  • http://www.80sig.blogspot.com Kaffilaura

    Since sustainability was a topic; not excactly enviromentally well spoken for.

  • musser

    As my architecture professor said on the first day, “You can have anything you want… so long as you can pay for it.”

  • annette

    very precise, exact….beautiful middle inner courtyard

  • s.m.a.r.t.

    I like half levels. Also atrium towards the staircase is interesting

  • Pingback: Villa Old Oaks | SNEAKHYPE - your daily dose of dopeness -- online magazine of fresh kicks, art, clothes, culture, and ideas

  • http://articlehouse.net Dave Black

    You made some good points there. I did a search on the topic and found most people will agree with your blog.

  • middle

    exciting leveled spaces, hope to see more interior ..

  • 2MACoff

    ЗИМА ДААА…

  • Pingback: AD Round Up: Snow Houses Part I-ArchDaily

  • http://www.uwsp.edu/ATHLETICS/mbb/05-06/schedule.htm Schedule

    Maybe you could edit the blog name title Villa Old Oaks / OFIS arhitekti | ArchDaily to more specific for your content you write. I liked the post still.

  • akhona

    can you guys please provide schedule of quantities and estimation of cost etc