Retirement Home La Bordeta / BmesR29 Arquitectes

© Amaneceres Fotográficos

BmesR29 Arquitects was asked by a retirement home in La Bordeta to design an addition onto the existing ground floor of this residential building block. The voluminous addition, including the new large multipurpose room, takes on an airy feeling with spaces that flows nicely to the original building.

Architect: BmesR29 Arquitectes
Location: c/ sant jaume, 5, La Bordeta, Lleida, Spain
Project Team: Xavier F. Rodríguez i Padilla, Josep Mª Burgués i Solanes
Collaborating Architects: Arnau Ricart Real, Ramón Rosinach Garriga
Technical Architect: Josep Justo Parellada
Engineer: Garriga Enginyers, S.L.
Collaborators: Ignasi Llorens Cabo, Xavier Romero Monjo, Cristina Cruz Gómez
Contractor: ARNO SA
Project Area: 849.28 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Amaneceres Fotograficos / Josep Ardiaca Rodríguez
Sofía Gómez Zúcar

© Amaneceres Fotográficos

The expanded volume unfolds like a big box rotated that shapes the lighting and creates indoor privacy through contrasting elements. It tries to be distinctly different from the surrounding environment in order to clearly delineate between the complex coexisting functions i.e. the special needs school toward the rear of the site.

This new expansion also includes bathrooms, changing rooms, storage of material, and a large room that can be divided into several smaller ones. This new great room has allowed the retirement home to restructure their original spaces into new zones for workshop room, activity rooms and serving rooms.

© Amaneceres Fotográficos
rendering
© Amaneceres Fotográficos

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Retirement Home La Bordeta / BmesR29 Arquitectes" 10 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=125100>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    … ok, some sort of strange irony in putting old folks into a Kubrick-esque sterile white rooms (are we dead yet?) with white furniture except for the occasional ‘color moment’. Architects don’t design retirement homes as fashion statments but consider the users of this place. No windows, purple lights, black box, stainless steel- welcome to Death Star? It looks like a crematorium!
    This is design without a trace of conscience or sensitivity, just aesthetic trendiness and stealth. In their description, ‘The expanded volume unfolds like a big box rotated’, wow the sophistication of geometry. And that giant blank outdoor space is for….?

  2. Thumb up Thumb down 0

    Hope the old folks didn’t want any comfort in their remaining years.

    Soulless.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I totally agreee. It’s better to design a Little House on the Prairie for the “old folks”, with lots of wood, a big chimney and someone telling stories at the centre of a big hall, just like nothing you could find in that country…

Share your thoughts