We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Nursery School in Alamcelles / BmesR29

  • Architects: BmesR29
  • Location: Carrer Balmes, 19, 25100 Almacelles, Lleida, Spain
  • Architect: BmesR29 Arquitectes
  • Project Team: Xavier F. Rodríguez i Padilla, Josep Mª Burgués i Solanes
  • Collaborating Architects: Arnau Ricart Real, Ramón Rosinach Garriga
  • Technical Architect: Gerard Cos Torrubiano
  • Collaborating Technical Architect: Joan Olivart Palau
  • Engineer: Garriga Enginyers, S.L.
  • Builder: ACSA, S.A.
  • Area: 1276.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Unknown photographer

© Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer

From the architect. The design of this Nursery School in Alamcelles consists of three volumes: the main part contains classrooms on three floors, the two adjacent volumes, separated by a small yard, contain the multipurpose room, services and administrative offices. These are connected to the main body of classrooms through a joint element that contains the bathrooms and storage.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

Functionally the uses described are articulated through a longitudinal distribution corridor that gives access to different areas. This corridor is book ended by staircases. The structure starts with an isolated foundation on caissons that support steel columns and a concrete slab. The multipurpose room is constructed by and large without columns, so it is solved with a metal truss system that supports steel decking.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The construction language and finishing of the building allows an architectural reading of the three separate volumes. The highest volume is shown as a blunt piece of white stucco supported on a plinth made of Sant Vicenç stone, that links all three volumes and is complemented by the secondary unit finished with the same stone in "saw mode". The global image of the set is defined by one of highlights elements of the building, the panels of directional louvers, which are very important in the external image, and give the building light versatility and an interior-exterior relationship.

© Unknown photographer
© Unknown photographer
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Nursery School in Alamcelles / BmesR29" 04 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/124811/nursery-school-in-alamcelles-bmesr29/>