Joel E Barber School / Dake | Wells Architecture

© Architectural Imageworks

For this project Dake | Wells Architecture wanted to highlight a daily ritual we rarely pay attention to, the lunch line. They animated this commonly mundane experience of waiting and elevated its progression.

Architect: Dake | Wells Architecture
Location: , , USA
Project Area: 7,200 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Architectural Imageworks

© Architectural Imageworks

A progressive, seemingly random array of linear windows dapple the lower portion of the west wall in this school cafeteria. As children form a lunch line against the wall, the varying heights and widths of the windows provide opportunities to tiptoe, squat, and peer at the view. The affect of these windows also casts an array of shadows and light to animate the space within, thus creating an experience elevated above the mundane.

© Architectural Imageworks

The building consists of masonry and a cantilevered metal screen wall that hides roof top equipment needed for the new kitchen. Inspired by nearby agricultural structures, corrugated metal panels form the screen and provides a surface for displaying event banners, while redefining the image of the school in the landscape. Material choices are humble and reflective of the community, but brought to new life through thoughtful composition. Something old and comfortable becomes something new and invigorating for the school and community.

© Architectural Imageworks
© Architectural Imageworks

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Joel E Barber School / Dake | Wells Architecture" 04 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124261>