Marché Lier / Lund+Slaatto Architects

© Ivan Brodey

Architects: Lund+Slaatto Architects
Location: , Norway
Client: Veikroer properties
Project area: 950 sqm
Project year: 2009
Photographs: Ivan Brodey

Our goal in this project was to create a roadside restaurant that defies this ignored typology, and to create a building that would unite a sense of speed and motion with a surprising sensation of tranquillity and proximity to nature. This motorway diner is located on the E18 outside of Oslo, and the distinctive shape is designed to echo the topography of the surrounding landscape. The design is based on the principle of a pavilion opening the dining area towards the view of the nearby trees. The shape is generated from a folded plane which forms the roof and the two side walls.

floor plan
© Ivan Brodey

The detailing and choice of materials are all focused on furthering this architectural language. The outer surface of the folded plane is patinated copper cladding. The inner surface is formed in composite panels with a timber veneer, where the size and position of the inner cladding is perfectly aligned with the banding in the copper sheets. This distinctive building has become a landmark along this important road out of the city of Oslo.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Marché Lier / Lund+Slaatto Architects" 03 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124089>

1 comment

Share your thoughts