Offices of Pons + Huot / christian pottgiesser architecturespossibles

Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossible

The Offices of Pons + Huot a ‘Forest Through the Table’ is the headquarters of these two companies with a total of fifteen executives. Christian Pottgiesser’s design was a unique response, creating a unit that has seven individual rooms for each director and one open-space-office for the remaining eight clerks. In addition there is one (divisible) meeting-room, a common recreational room, a kitchen, rest rooms, and, at the special request of the patron, lush vegetation all over the main space.

Architects: Christian Pottgiesser – architecturespossibles
Location: 5 place de la bataille de Stalingrad, Paris 10ème
Project Team: Christian Pottgiesser (architect) and Pascale Pottgiesser (artist)
Desk Studies: Joel Betito (engineer)
Control Office: GARDEN control technic
Security Coordination: MSH board
Fire Safety: Casso & Co.
Shell: p.v.m., vine-sur-Seine
Carpentry: Yves Le Sann s.a. for Reinhardt, Ingwiller
Project Area: 540 sqm
Project Year: 2005-2006
Photographs: Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

The base for the construction was a rotten industrial hall built in the late 19th century with a steel framework typical for the period. It is rumoured that Gustave Eiffel realized it.

Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

To start with, the hall was completely restored and a new self-cleaning glass roof was fitted. A wooden unit of solid oak, 1,7 m high, 22 m long and 14 m wide, was then inserted into the space.

Each individual workplace is incised into the wooden surface and covered by a ‘telephone’-dome in Plexiglas. The four lateral surfaces contain archives, cloakrooms and the kitchen. Completely embedded in the body are the meeting room, the recreational room and the restrooms. The remaining space is taken up by technical transmission systems (computer, electricity, air condition, heating and water) and also by 18,3 m3 of soil, the bed for eight Ficus Panda trees.

Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

Neither entrance hall nor reception were implemented, since visitors are guided by a peripheral path-system leading to all pertinent rooms. The individual offices are situated on both galleries.

This project received the 2008 Contract World Award and the Best of Category TIA Best of Office Architecture Award for 2008.

plan
Courtesy of Christian Pottgiesser – architecturespossibles

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Offices of Pons + Huot / christian pottgiesser architecturespossibles" 31 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124012>
  • Slam

    Amazing work atmosphere!

  • munter roe

    Do those things come with windscreen wipers?

  • PaPiPa

    Looks like a really fun place to work! But I already saw it on another web, and it stills remind me the cone of silence from Get Smart.

  • andrew

    =))) ahhhahahaa soo funny

  • loooooox

    where can i see the plans without them being pixelated? i am doin a case study