ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Austria
  5. Christian Kronaus
  6. 2011
  7. Courthouse and Public Square / Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach

Courthouse and Public Square / Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach

  • 01:00 - 1 April, 2011
Courthouse and Public Square / Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach
Courthouse and Public Square / Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach, © Thomas Ott
© Thomas Ott

© Thomas Ott © Thomas Ott © Thomas Ott © Thomas Ott +32

  • Architects

  • Location

    Sankt Pölten, Austria
  • Architects

    Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach
  • Project Team

    Sigrid Müller-Welt, Lukas Staudinger, Manuela Wind, Jakub Smagacz
  • General Planner

    ARGE Vasko+Partner Ingenieure and Kronaus Kinzelbach Architekten
  • Client

    BIG Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.
  • Area

    2633.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

From the architect. The project resulted from an open competition won by Architects Christian Kronaus and Erhard An-He Kinzelbach in collaboration with Vasko+Partner Engineers. The courthouse St. Pölten (Lower-Austria) asked for a building extension to house the higher regional court, district court and the state proscecutor’s office. In addition, it required a redesign of the representative public square in front of the historic courthouse building with a new parking garage underneath.

© Thomas Ott
© Thomas Ott

At an urban scale, the new building closes the gap between the existing courthouse and the neighboring prison. The former is a landmarked building with three floors. A key challenge in the design of the extension was to find a solution that would respect the historical context and coherently connect old and new while, at the same time, treat the new building as a structure in its own right, rather than as a mere annex. The mediation between old and new does not only function in formal terms but also on a spatial and organizational level. In particular, a system was developed that efficiently connects the three storeys of the courthouse building with the five storeys in the new building while, at the same time, mediating between the differing ceiling heights.

© Thomas Ott
© Thomas Ott
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Courthouse and Public Square / Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach" 01 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/123904/courthouse-and-public-square-christian-kronaus-erhard-an-he-kinzelbach/>
© Thomas Ott

圣帕尔滕法院及公共广场 / Christian Kronaus