House NL III / GAAGA

© Marcel van der Burg

Architects: GAAGA – Esther Stevelink en Arie Bergsma
Location: Leiden,
Contractor casco structure: Bruijnes, Alphen aan de Rijn. The rest of the house was built by the owner himself.
Structural Engineering: IMD, Rotterdam
Installations: Bemeco Installatietechniek, Nieuw Vennep
Energy performance & building physics: – Arie Bergsma
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg

Urban context

The site is a former industrial area near the city centre, designated by the city of Leiden as an experimental housing zone where people can develop their own homes. The local authorities supplied a schematic urban plan based on a grid, giving private persons a framework to fill in. It consists of more than a hundred plots in a pedestrian precinct. Regarding the appearance of the houses there are no limiting conditions other than a fixed maximum volume.

© Marcel van der Burg

House NL III is part of an ensemble of nine houses which, in the shape of a horseshoe, are grouped around a communal garden. Each house is an autonomous object designed by a different architect. The houses are connected to each other by means of a party wall. House NL III is situated on plot 3, which has a surface area of 9 x 10 meter.

© Marcel van der Burg

Architectural design

House NL III is an abstract, white stucco, solid object that virtually covers the available square base. It consists of two floors, of which each floor has a typical program and spatial lay-out.

ground floor plan

Both floors are clearly distinguishable on the outside: the façade of the upper floor bents outwards in contrast to the façade of the ground floor which bents inwards, resulting in a slight overhang. This combination of indention and protrusion not only gives the house its special looks, it also shows that the house is, spatially and functionally, made up of two parts.

© Marcel van der Burg

The lower part is designated as a working zone whereas the upper part functions as a small apartment. The spatial lay-out of both parts is different. At the upper part the several living spaces are directly linked up with each other. There are no passageways between the different spaces, which evokes a sense of openness and spaciousness. The diagonal vista that results from the absence of partitions in the middle of the floor plan makes the space look more spacious and it contributes to the open character. Furthermore, all partitions are detached from the exterior walls thus making it possible to walk all round the space. Whereas the upper floor is spatially dynamic, the ground floor is much more static; it is divided into simple rooms, suitable to work in seclusion.

© Marcel van der Burg

Another special feature of this house is the use of color. At specific places, the transition between inside and outside is marked by an overall coloring of walls, ceiling and floor in a warm yellow color. In this way interior and exterior are connected delicately.

site plan

HomeMade

House NL III is a special house in the sense that it is almost completely built by the owner-occupier himself; he made his home with his own hands. In this way the owner-occupier not only managed to realize a home at cost price, he also got personally engaged in the process of building architecture. As a professional instrument maker of clavichords he accomplished his mission with a lot of skill, patience and devotion. The result is a low price custom-made house that derives its architectural beauty from simplicity. In this way House NL III is not only an architectural but also an economic confirmation of the famous proverb “less is more”….

Cite: "House NL III / GAAGA" 29 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=122895>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    I like this small movement on the fasade…
    sophisticated….

  • erik

    de draaiende delen zijn leuk