Tatami Japanese Restaurant / Jassim AlShehab

©

Architects: Jassim AlShehab
Location: Sharq,
Project year: 2011
Photographs: Courtesy of Jassim AlShehab

© Jassim AlShehab

Tatami Japanese Restaurant. The restaurant is located in the business district “downtown Kuwait”. The design concept was derived from the integration of the “japanese tatami mats” method of planning and the industrial ambiance of the city. Thus, The seating areas, wall cladding, lighting distribution, and circulation the ratio 2:1 was kept as a guiding design principle.

plan

The restaurant layout intended to utilize the building main facade for the restaurant seating and eliminate any distracting elements in that area; therefore, the sushi bar was placed on the opposite side of the facade and the kitchen was located behind it.

© Jassim AlShehab

The restaurant feature a mixture of materials and textures that were intended to be subtle and harmonic to emphasize and contrast the copper pipes designed to distribute the lighting and also highlight the side seating and sushi bar to fuse an industrial vibe in the space in addition to the preserved portions of the concrete ceiling and columns which were left untreated.

© Jassim AlShehab

The exterior of the restaurant was designed to feature the color palette of the restaurant’s interior and distinguish visually separate the restaurant’s elevation and entrance from the building. Therefore a steel beam was extended between the building’s front columns at a 3m height with the lower portion of each column cladded with oxidized metal panels. In addition, planters were placed between the columns bordering an outdoor seating area from the street.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tatami Japanese Restaurant / Jassim AlShehab" 27 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=122745>

1 comment

Share your thoughts