Cluny House / Guz Architects

© Patrick Bingham Hall

Architects: Guz Architects
Location: ,
Project area: 1,505 sqm
Project year: 2006-2009
Photographs: Patrick Bingham Hall

© Patrick Bingham Hall

The project demonstrates how technology, planning and design can be applied sensitively to generate a comfortable, luxurious, yet sustainable family home.

Photovoltaic cells and solar water heaters are employed together with design for passive cooling and cross ventilation to reduce energy usage. Irrigation tanks and roof gardens collect and recycle rainwater; and the use of materials such as recycled teak and artificial timber adds warmth without compromising the finite resources of our environment.

© Patrick Bingham Hall

The house is laid out around a central water court that forms the focal point of the project. Lushly planted roof gardens surround this and add to the effect that nature is evident in every part of the house.

© Patrick Bingham Hall

Although the house is high tech – using state of the art EIB systems, photovoltaic cells, security systems – these are integrated discreetly and work with the natural environment of the house rather than against it.

This integration of technology and nature deserves special mention in a compelling design that could realistically become the model for sustainable living.

Cite: "Cluny House / Guz Architects" 14 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=118645>
  • Keroma B

    At least a concept sketch would have been nice. Looks great though.

  • JuiceMajor

    Why every single house in Singapore is designed liek it’s a showpiece. Yes it’s great but is it a home?

  • HANI SALKINI

    nice one..
    the amount of nature in that small area is really a project…