We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lift / Apollo Architects & Associates

  • Architects: Apollo Architects & Associates
  • Location: Sendai, Miyagi Prefecture, Japan
  • Architects: Apollo Architects & Associates - Satoshi Kurosaki
  • Area: 98.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa

From the architect. This urban residence is located in a residential district in downtown Sendai. Constructed out of wood without the use of any pilotis or other supporting structures, the building features an upper floor that protrudes dramatically outward in order to ensure adequate parking space for two cars on a lot with restricted frontage.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The size of the windows and other openings on the closed facade of the building have been kept to an absolute minimum as a precaution against crime, as well as a privacy feature. In contrast, the interior of the house, which centers on the internal courtyard, is an open, generous and well-lit expanse of space.The first floor houses several small, comfortable private spaces, such as a bedroom and audio room.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The second floor has been conceived as a single, continuous space filled with natural light, allowing unobstructed lines of sight and free-flowing ventilation. The tatami-floored living room enjoys the “borrowed landscape” (shakkei) of maple trees in the courtyard, creating a tranquil atmosphere that allows the inhabitants to forget the fact that they are in the city.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Light reflected by the louvers on the slanted facade help to create a bright interior. The louvers also serve to obstruct lines of sight into the house from the outside while allowing the residents clear, unobstructed views of the exterior from inside the building.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The children's room that straddles the central courtyard was designed in such a way as to separate it from the “womb” of the main building. The variety of scenery provided by each of these spaces is a particular perk of living in urban residences located in the heart of the city.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The notion of the urban residential building can no longer be confined just to Tokyo: it has now become firmly established as a sensible, intelligent concept that can be applied to all cities. For modern urbanites, the lifestyles resulting from these small spaces offer them a more comfortable living environment than residences that are larger than necessary.

Section
Section
Cite:"Lift / Apollo Architects & Associates" 16 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/118399/lift-apollo-architects-associates/>