Oscar-von-Miller Tower / Deubzer König + Rimmel Architects

© Henning Köpke

Architects: Deubzer König + Rimmel Architects
Location: ,
Structural engineer: Barthel & Maus Beratende Ingenieure GmbH
Project area: 90,5 sqm
Project year: 2006 – 2010
Photographs: Henning Köpke

© Henning Köpke

As seen in the site map, the Oskar von Miller Tower has its oval ground plan aligned in east-west direction; two cubic bodies are inserted into the building from the south, the entrance on the ground floor with its two large sliding doors, above that the measuring box. This is for meteorologists to maintain the facility and evaluate the measurement results. Access is additionally possible via a spiral staircase on the east side.

© Henning Köpke

The weather tower consists of horizontally stacked glass rings, which are staggered by measurement levels (5, 10, 20, and 35m) with four booms pointing north, south, east, and west. The top measurement level is arranged vertically as a single measurement point.

The shells’ ground plan shape consists of the geometric addition of two ellipses.

© Henning Köpke

In the west vertex of the buildings’ cubature contains the only geometric point which is consistently vertical. Apart from that, the rings continuously narrow from the bottom to the top.

The instruments are fastened to the booms on sledges, so that they can be pulled into the inside of the tower for maintenance and testing.

plan 02

The necessary length of the measurement booms was checked by using a model in the wind tunnel of the TU Munich and the institute for aerodynamics, thus guaranteeing that the cubature of the tower does not interfere with the climatic measurements due to aerodynamic turbulence.

Access to the various maintenance levels is provided via a lift in the west core.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Oscar-von-Miller Tower / Deubzer König + Rimmel Architects" 10 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=117798>

1 comment

Share your thoughts