Office In Ragusa / Architrend Architecture

© Umberto Agnello

Architects: Architrend Architecture
Location: ,
Client: Team s.r.l., Polis s.r.l.
Structural Engineer: Rosario Tomasi
Project area: 2,200 sqm
Project year: 2006 – 2008
Photographs: Umberto Agnello

© Umberto Agnello

Made of reinforced concrete and covered in glass, this building is a strong character tends to get minimal, with the least formal means, the ultimate functional outcome.

© Umberto Agnello

The project is located in an area of urban sprawl on the outskirts of Ragusa. The building has a large frame on the first floor, concrete-face view of 50 cm height, placed flush with the external shock defines the volume of the first floor, creating a gap with the glass facades of the ground floor. Wide overhangs to protect the entire perimeter of the building’s windows from the sun, the curtain walls are made of aluminum frames with thermal and solar control double glazing with argon gas, along with a system of exterior blinds in aluminum slats, electrically adjustable , maximizing the contribution of solar radiation.

elevation 01

A system made up of photovoltaic panels, installed in an open area of the lot, by the power of 50KW, fully complies with the building’s energy requirements.

plan 01

All system components are managed by the building of a Vantage home automation system that acts on the sensors for the lights inside and outside, on the opening or closing the curtains to adjust the intensity of daylight and the alarm system.

The water of rainfall collected from roofs is collected in a special reserve and reused for irrigation of green.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Office In Ragusa / Architrend Architecture" 07 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=117072>

0 comments

Share your thoughts