We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Duplex House In Tokito / Hidehiro Fukuda Architects

  • Architects: Hidehiro Fukuda Architects
  • Location: Hokkaido Prefecture, Japan
  • Architects: Hidehiro Fukuda Architects
  • Structural Engineers: Ryozo Umezawa-Umezawa
  • Area: 152.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

''Duplex house in tokito'' held concurrently and planned the two-generation house and the atelier to a still residential area in Hokkaido Hakodate. I wanted to express the living of the child with parents forever in shape, and the crane (paper crane) was assumed to be a concept of the design.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

- There is a traditional custom of putting the wish for the long life and presenting the paper crane to an intimate person in Japan.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

To do a little space in the center part, the volume of two layers and the volume of one layer on the next ground side were arranged on the park side.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

The little space became a passage connected from the door with the court. A transparent material was selected, and the wall and the roof of the same material as the outside were made a space to feel the outside in the life of the parents home that was not able to go out through the room there.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

The outside wall and the roof were covered with a light material like the shuttlecock. It seems to rest the wing from the court side seeming the faction of the bird from the entrance side. This expresses the movement of the wing.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

It was assumed the composition of the room where an internal space also showed thought in the exterior as it was. The atelier and the Buddhist altar room were arranged on the side that seemed to flap. To rest the wing, two arranged the living room and the bedroom on the seen side.

Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects
Courtesy of Hidehiro Fukuda Architects

A structural design is Ryozo Umezawa. It made it to the structure that consisted only in the outer part. The partition wall can be freely arranged while the room and the room tie. All the parts were expressed in white. A white space and a white passage connect all rooms. The space into which the aspect changes little by little appears when entering the inside as a result of connecting the roof with the diagonal.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Duplex House In Tokito / Hidehiro Fukuda Architects" 06 Mar 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/116897/duplex-house-in-tokito-hidehiro-fukuda-architects/>