MTV Networks Headquarters / Dan Pearlman

© diephotodesigner.de

Architects: dan pearlman Markenarchitektur GmbH
Location: Berlin,
Client: MTV Networks
Project year: 2010
Photographs: diephotodesigner.de

© diephotodesigner.de

MTV Networks’ personnel can rejoice: with the redesigned and newly organized reception, meeting and break room areas at MTV Headquarters, a long-held wish of employees becomes a reality and a once gloomy office complex on the Spree can finally function as the head offices.

was asked to perform their magic and created an “axis of inspiration” by opening up the entire center area on the first floor from the northern to the southern façade. Today the spacious atrium serves as a “Brand Garden” with seating for taking breaks or informal meetings, which can accommodate up to 250 employees.

© diephotodesigner.de

The interior design and materials relate to the identity of the MTV Networks (Germany) logo with its characteristic font and the colours dark brown, white, and yellow. They are referenced and translated creatively in the design of the reception area, the lobby, and the café as well as in the atrium and the kitchenettes.

© diephotodesigner.de

Greater freedom of movement and an equal variety of unique as well as private retreat zones contribute to a better work-life balance at the workplace. Whether eating lunch in the Network Kitchen, in the Blue Lounge or in the Brand Garden under a stylized canopy of leaves, there are ample choices for taking time out during the workday. Fans of table tennis or table football can of course be found in the Sport Lounge. The abstract tree parasols and several different seating isles refer to the self-contained “corporate” design and use of materials in the entrance area. The overall picture of the “garden” is rounded up by the interaction of the large airspace- leaves installation and the “vertical green” spaces as well as small details, such as felt stones as open seating isles.

© diephotodesigner.de

For the realization of the project dan pearlman mainly worked with the two executive companies “artis möbel objekte raumkonzepte gmbh” and “KRAUSS Baugesellschaft mbH Berlin”. The “KRAUSS Baugesellschaft mbH Berlin” (KRAUSS construction company) took the entire space-creating reconstructions of floors, walls and ceilings, from the color design to the implementation of the light. The “möbel objekte raumkonzepte gmbh” (furniture objects spatial-concepts company) realized the concept of the new work-life-balance at MTV with the whole interior decoration by stylish furniture and umbrellas. In addition, the entire team was supported by the Lindemann projekt.net GmbH & Co KG in researching and supplying the right furniture.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "MTV Networks Headquarters / Dan Pearlman" 07 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=116481>

0 comments

Share your thoughts