Laidley Street Residence / Zack | de Vito

© Bruce Damonte

Designed by Zack | de Vito, the Laidley Street Residence illustrates what a design build project can achieve. The owners, a family of four, were both architect and builder. The goal of the project was to create a modern, eco-sensitive, urban retreat that was kid tough and kid friendly, but didn’t compromise on design. It has received numerous awards including the 2010 East Bay AIA Merit Award, the 2009 National AIA Housing Award, the 2009 SFAIA Excellence in Architecture Award, and the 2009 Custom Home and Builder Magazine Award.

Project description, images, and drawings following the break.

Architect: Zack | de Vito
Location: , , USA
Photographs: Bruce Damonte


© Bruce Damonte

The open plan is rationally composed of two side-by-side volumes, the larger volume sliding past the smaller, pushing out toward the view on three levels. The secondary volume is shorter, creating a three story, south facing notch allowing light, air and more views to penetrate the building.

© Bruce Damonte

The volumetric push/pull creates a hierarchy on the building façades, expressing interior functions, and providing covered areas at key entry points. Two boxes, echoing traditional bays, project from the front façade; one a steel and acrylic balcony, the other an oversized steel and glass bay-containing window seat.

© Bruce Damonte

This new, ground-up single-family residence also peers over a steep downhill slope offering omnipresent views of the City and Bay.

sections + axonometric of stair

The rear, view side of the house is broken down with projecting balconies and capped with a sloping roof, projecting out from the living room. Steel channels structurally and visually connect the balconies and roof projection to the main stucco volume.

© Bruce Damonte

Entry into the house is directly off of street level where an open, translucent staircase flows up or down and floods the three levels with natural light from a large, operable skylight above. The house is broken down programmatically by floor. The public spaces of the kitchen, dining room, living room and studies are on the upper floor. Separation of the formal public spaces is blurred, opening the floor to views and creating a multi-functional, family friendly space. The living room drops three steps, separated by a low cabinet, creating a more dynamic spatially volume. Below the entry level is the master suite. A graphic row of cabinetry opens the “closet” into the room resulting in a long, dramatic space again open to the views. Down one more level is the kid’s floor with a large family room, two bedrooms and a bathroom. Deck and yard are accessed from this level, drawing in more light and views.

© Bruce Damonte

Using a consistent palette of materials and detailing, the project is an expression of contemporary craft. Visible structural steel and wood cabinetry are used throughout the house, graphically defining or dividing spaces. Materials, details and connections are visible expressions of the design and construction. This is exemplified in the intricate staircase where water jet-cut steel stringers support translucent acrylic treads and risers.

© Bruce Damonte

The house was designed and built using sustainable design principles. Energy efficiency, low consumption and low toxicity were key ideas. A panelized framing system was used with 80% of the framing built off-site, delivered and craned into place, reducing waste and on-site construction time. Materials used include high fly ash concrete, engineered lumber, blown-in cellulose insulation, FSC certified woods, palm wood flooring low VOC finishes, etc. A photo voltaic system provides nearly 100% of the required electricity and solar hot water panels reduce heating loads for the hydronic radiant heat and domestic hot water.

© Bruce Damonte
Cite: "Laidley Street Residence / Zack | de Vito" 01 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=115838>

4 comments

Share your thoughts