Leavitt Residence / Miller Hull Partnership

© Marty Peters

The Leavitt Residence is an extensive renovation of a 1920′s mercantile building in the neighborhood of Bucktown. The 3-story existing structure consisted of heavy timber framing, with brick cladding at the exterior. An effort was made to respect the existing building while at the same time inserting dramatic new design gestures. The most significant insertion was to add an expansive window wall which extrudes upward and flows over the roof to create a highly transparent penthouse. The window wall provides connection to a private yard, a valuable asset in this dense urban setting.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: Miller Hull Partnership
Location: Chicago, Illinois, USA
Architect of Record: Studio Dwell Architects
Engineer: Fisher & Partners Structural Engineers
General Contractor: Ranquist Development
Project Area: 8,600 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Marty Peters

© Marty Peters

The second major undertaking in the building renovation was to replace the east façade which was determined unstable. The solution aims to replicate the rhythm of the existing columns while also announcing a modernist influence at the second level.

first floor plan

Mirroring the triangular footprint of the building, a 3-story triangular shaped atrium is at the heart of the home, giving way to massive timber staircases surrounded by cedar and glass. The original beams and exposed brick juxtapose the modern Arclinea kitchen, echoing the same tension between old and new that’s created by the steel and glass window wall addition.

© Marty Peters
Cite: "Leavitt Residence / Miller Hull Partnership" 28 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=115403>
  • MPArch

    Beautiful project. Might I also add that there’s like 3 or 4 stunning American projects on the Archdaily page one after another this morning, new editor? haha..

  • TDA

    Fantastic transformation! – thanks for adding the “before” shot.
    Curios to see the budget for this one. Especially considering it was done in 07.

    • MPArch

      I didn’t even see the “before” pic the first time around. Just saw it, and wow, what a nice project.. I’m a thesis student right now and I have a similar shaped building that I’m transforming, so this is a great precedent.. Now… Back to work.

  • ahmad

    hi im a studinet of arctecture and am going to do aresarech about this project but the problem i cant finde a elevations can somebody help me pleaseeeeee

    • David

      Have you tried contacting the Architect? They are usually quite helpful with providing photo’s and plans for their projects.